Москва и Брюксел потвърдиха интереса си към разширяване на каналите за диалог (обзор)

BIG5ПРОФИЛМосква и Брюксел потвърдиха интереса си към разширяване на каналите за диалог...
Сергей Лавров изрази надежда, че срещата на върха на ЕС през март ще направи избор в полза на конструктивното взаимодействие между Брюксел и Москва

 

Русия и Европейският съюз са заинтересовани да поддържат и разширяват каналите за диалог. Това заяви в руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговорите с Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, предава ТАСС.

„Важно е, тъй като вярвам, че и двете страни са потвърдили своя интерес към поддържане и разширяване на каналите за диалог, включително по въпроси, при които позициите ни се различават. Има много такива въпроси. Отбелязахме готовността си да си сътрудничим прагматично, когато е в интерес и за двете страни. Ние имаме общо мнение, че по-нататъшното влошаване на връзките е изпълнено с негативни и много непредсказуеми последици“, каза руският външен министър.

Значението на диалога

Сергей Лавров отбеляза, че Русия очаква по време на на срещата на върха на ЕС през март, да бъде направен избор в полза на „конструктивно, професионално и прагматично“ взаимодействие между Брюксел и Москва.

„Противоречията, разбира се, ще останат, въпреки че е по-добре да ги намалим. Но ние оставаме съседи и носим заедно отговорността за поддържане на стабилността на нашия общ европейски, евразийски континент. Ние сме отговорни за осигуряването на най-удобните условия на живот за нашите граждани в това огромно геополитическо пространство“, подчерта ръководителят на руското външно министерство, като добави, че страните са свързани с обща вековна история, култура и междуличностни контакти.

„Искаме да продължим политическия диалог. Днешните разговори потвърдиха, че това е полезно, независимо от каквото и да било. Имаме опит в развитието на сътрудничеството в редица обещаващи области, включително в борбата с тероризма, както и наркоразпространението, тръгващо от Афганистан, така и в други направления“, отбеляза Лавров.

Обсъждане на дезинформацията по време на пандемия

Външният министър на Руската федерация отбеляза, че Русия и ЕС трябва да се споразумеят за създаването на канал за обсъждане на взаимопомощ относно дезинформацията по време на пандемия. „Някои сили в ЕС използваха темата за пандемията, за да обвинят Русия в дезинформация“, каза той. „Ако наистина искаме да спрем тези информационни войни, тогава трябва да се договорим с ЕС за създаването на друг канал, така че разговорът за дезинформацията да се основава на факти, които позволяват да се отговори на професионално ниво. Така че нашето предложение остава валидно“, отбеляза Лавров. и добави, че „Русия действително е доказала, че е готова да помогне на всички заинтересовани колеги, включително ЕС, в борбата срещу този опасен вирус“.

Според Лавров Русия и ЕС разглеждат здравеопазването, образованието и науката като една от ключовите области за разширяване на сътрудничеството.

„Разбираме, че ще търсим други области на приложение на нашите съвместни усилия. Като част от изграждането на подновени отношения, днес споменахме здравеопазването, изменението на климата, науката, образованието като тези области, в които експерти и министри от двете страни могат да се подготвят достатъчно. Ще се опитаме да не отлагаме тези действия, ако нашите европейски колеги са готови за това. Такава готовност беше изразена по време на преговорите“, каза руският външен министър.

Ситуацията около Иран

СергейЛавров отбеляза, че Москва и Брюксел ще продължат да полагат усилия за нормализиране на критичната ситуация около Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. „Ще продължим съвместната си работа в рамките на прилагането на Плана за разрешаване на ситуацията около иранската ядрена програма“, каза той. „Сега е критичен момент.“

Министърът обърна внимание на факта, че Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма е признат за постижение на многостранната дипломация и е пример за усилия, които трябва да бъдат положени както за намаляване на напрежението, така и за укрепване на режима за неразпространение на ядреното разпространение.

„Надяваме се, че и в тази област американската администрация, като страна, която е договорила и сключила Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, ще определи доколко те могат да се върнат към този важен международен документ“, каза Лавров.

Взаимодействие в постсъветското пространство

Според външния министър Москва и Брюксел трябва да се споразумеят за принципи, основани на ненамесата във вътрешните работи на суверенните държави в постсъветското пространство. „Трябва, според мен, че би било правилно да се споразумеем за принципи, които да включват [сами по себе си] ангажименти да не се намесваме във вътрешните работи на суверенните държави, независимо дали са в постсъветското пространство, на Западните Балкани или някъде другаде“, отбеляза Лавров.

Той подчерта, че Москва е готова да обсъжда въпроси, свързани с плановете на ЕС в постсъветското пространство. „Ще очакваме, че законните интереси на Руската федерация около нашите граници и в отношенията с най-близките ни съседи и съюзници ще бъдат взети предвид от ЕС при изграждането на неговата политика в тази посока“, каза Лавров.

Взаимодействие в енергетиката

Според Лавров Москва и Брюксел трябва да използват енергийната взаимозависимост в интерес на двете страни.

„Имаме много общи неща в икономиката, въпреки че в сравнение с рекордната 2012 или 2013 г. стокообменът е намалял почти наполовина, но въпреки това сега има положителна тенденция. Европейският съюз остава най-големият търговски и икономически партньор на Руската федерация. Бизнесмените от ЕС са основните чуждестранни инвеститори в руската икономика, поне един от основните инвеститори“, подчерта Лавров.

„Въпреки пандемията, показателите за двустранна търговия остават в положителна динамика. Смятам, че нашите отношения – особено взаимозависимостта в енергийния сектор – трябва да се използват в интерес на двете страни“, добави министърът.

Жозеп Борел призова да се търсят области, в които страните могат да постигнат споразумение и сътрудничество

Различията в отношенията между Русия и ЕС все още са налице, но е необходимо да се търсят области за сътрудничество, заяви в Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на пресконференция след разговорите с руския външен министър Сергей Лавров.

„Все още имаме разногласия по няколко въпроса, но въпреки това е необходимо да се търсят области, в които можем да постигнем споразумение и сътрудничество,“ каза той.

Според евродипломата през последните години отношенията между Русия и Европейския съюз са белязани от значителни разногласия и липса на взаимно доверие. „Сега се виждаме повече като конкуренти, съперници, отколкото партньори“, каза той.

В същото време Борел отбеляза, че ЕС е най-големият търговски партньор на Русия и източник на преки чуждестранни инвестиции за Руската федерация. Руските студенти са едни от най-големите получатели на стипендии за програми за обмен по програма „Еразъм+“, а повечето от шенгенските визи за ЕС се издават на руснаци.

Борел добави, че стабилността в Европа се основава на зачитане както на суверенитета на държавните граници, така и на правата и свободите на човека. „На тази основа е необходимо да се намери общ език и области на взаимно разбирателство. Това е целта на моето посещение“, каза той.

Потушаването на опозиционните протести

Върховният представител на ЕС призна, че все още не е имал възможност да се запознае с видео материала, изготвен от руското външно министерство за потушаването на неразрешени протести на Запад и в Русия.

„Все още не съм имал възможност да гледам това видео, което беше представено от руските власти“, каза той.

Борел добави, че когато нещо се случва в нарушение на върховенството на закона, съдебната власт трябва да се справи с това. Това е самата сила, която трябва да въведе ред и да привлече към съд хората, които са се държали неадекватно. „Мисля, че подобни видеозаписи, свързани с прекомерното използване на сила от полицията в САЩ, ние ги осъдихме“, каза дипломатът от ЕС.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание на едностранното отразяване на събитията в Руската федерация на Запад и подчерта, че външното министерство е подготвило видеопоредица за това как се реагира на незаконните действия на Запад и как руската полиция реагира на подобни действия у дома. Според него той е изпратил този материал на Борел, за да може да се запознае с това как в Москва „се вижда обективна картина, съставена въз основа на конкретни факти от двете страни, а не въз основа на необосновани твърдения“, предава ТАСС.

[td_block_social_counter]

Последни новини