Граждани и ловци да сигнализират за умрели птици в природата

BIG5 АКТУАЛНО Граждани и ловци да сигнализират за умрели птици в природата
БАБХ обяви горещ телефон заради птичия грип

 

Ловци и граждани, забелязали умрели птици в природата, могат да сигнализират за тях на Горещия телефон на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) – 0700 122 99 или в съответната Областна дирекция.

Мярката е превантивна и пожелателна, във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците (ВПИП) и констатирания случай в Област Плевен.

При информиране в БАБХ за открити умрели птици е важно гражданите да съобщят местоположението им по възможно най-точен начин (населено място, местност, район, ориентир за екипа, който ще бъде изпратен на място).

Добре е гражданите да ограничат досега с умрелите птици с незащитени ръце и да не ги местят. При досег с птиците задължително да измият ръцете си, съветват от БАБХ.

По време на лов е важно да се спазват установените мерки за биосигурност и ловците да не влизат в контакт с домашни птици.

Winbet – победата е емоция! (18+)

БАБХ установи огнища на заболяването Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците (ВПИП) в два обекта за отглеждане на пекински патици на един собственик в град Славяново, област Плевен. Засегнатите птицеферми нямат технологична свързаност с първото констатирано огнище преди дни в същото населено място. Обектите се намират в 3-километрова предпазна зона, определена около първото огнище.

Пробите, дали положителен резултат за ВПИП, са взети от обектите във връзка с предприетите от ОДБХ Плевен мерки във връзка с първото огнище.

Изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за обявяване и предприемане на мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А по птиците.

Последни новини

Таксиметровите компании актуализират цените си

 Причината – от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса за такситата Почти всички таксиметрови компании в столицата вече са актуализирали цените си. Причината...

14 кандидати се отказаха от място в парламента – 9 от ДПС, 3 от ГЕРБ-СДС и 2 от ИТН

  ЦИК обяви окончателното разпределение на депутатските мандати  Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в парламента, като обяви окончателния състав на 45-ото Народно...

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...