БСП: Луковият марш е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество

BIG5 АКТУАЛНО БСП: Луковият марш е в разрез не само с Конституцията и законите...
Декларация от ИБ на БСП

 

Изпълнителното бюро на Българската социалистическа партия излезе с остра декларация по повод провеждането на така наречения “Луковмарш“.

„За поредна година сме на път да станем свидетели на един от най-позорните актове в съвременната си история. Под егидата на един от най-яростните привърженици на нацистката и антисемитската идеология, ген. Христо Луков, развявайки нацистки символи, десетки планират да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза“, алармираха от левицата.

В декларацията се казва още, че под фалшив предлог, че се защитава възраждането на българската държава и нейния просперитет, организаторите на Луковия марш отново ще поведат млади хора в подкрепа на омразата и ненавистта.

„Провеждането на т.нар. “Луковмарш“ е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество – общество, спасило българските евреи от лагерите на смъртта“, изтъкват от БСП.

От Изпълнителното бюро са убедени, че шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век, е огромна грешка.

„Настояваме, всички политически партии, поддържащи европейските ценности, публично да се противопоставят на поредната манифестация на нацизъм и ксенофобия и категорично да осъдят всички форми на фашистки и националистически прояви“, призоваха от левицата.

БСП се обърна и към кметa на София Йорданка Фандъкова с призива ясно да заяви позицията си по темата „Луковмарш“ и отново да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този парад на омразата.

„Наш дълг е да се противопоставяме на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация“.

От левицата призовават всички институции и политически партии категорично да защитят и този път европейските и националните ценности на толерантност и солидарност.

Последни новини

Борисов: През май ще имаме колективен имунитет, цените на ваксините се вдигат

 Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 милиона души и в страната ще бъде постигнат колективен...

Мая Манолова: Всеки ден парламентарен контрол за министрите на Борисов, първи е Ананиев

 „Не е лошо, че имаме ръбове, на тях ще се убожда Борисов всеки път. Всеки, който е решил да участва в политическия процес, иска...

Таксиметровите компании актуализират цените си

 Причината – от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса за такситата Почти всички таксиметрови компании в столицата вече са актуализирали цените си. Причината...

14 кандидати се отказаха от място в парламента – 9 от ДПС, 3 от ГЕРБ-СДС и 2 от ИТН

  ЦИК обяви окончателното разпределение на депутатските мандати  Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в парламента, като обяви окончателния състав на 45-ото Народно...