Борисов пред австрийския посланик: България ще продължи да предлага предимства за инвеститорите

BIG5 АКТУАЛНО Борисов пред австрийския посланик: България ще продължи да предлага предимства за инвеститорите
Пред инвеститорите премиерът отбеляза като предимство доброто управление на пандемията у нас

 

България ще продължи да предлага предимства за инвеститорите, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с посланика на Австрия в България Андреа Вике и представители на австрийския бизнес у нас.

 

„България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение“, заяви Борисов и посочи като изключителен позитив присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което гарантира прозрачност на финансите.

Пред инвеститорите премиерът Бойко Борисов отбеляза като предимство доброто управление на пандемията у нас.

„Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка“, изтъкна още Борисов като обърна внимание на гъвкавостта, която се проявява по отношение на мерките, така че бизнесът възможно най-малко да усети кризата, породена от пандемията.

Бойко Борисов акцентира върху образованието като ключов приоритет на правителството: „Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в образователната инфраструктура. Действително много се направи и никога не е правено в тази сфера толкова, колкото направи това правителство“.

Друг акцент в рамките на срещата беше развитието на икономическите отношения между България и Австрия, за чиито потенциал е показателен както стокообменът през изминалата година, който надхвърля 1 млрд. евро, така и внушителният обем на австрийски инвестиции в България. Австрия е на второ място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас, като над 350 австрийски фирми развиват дейност в нашата страна.

По време на срещата бяха обсъдени резултатите от допитване до австрийските инвеститори в България, осъществено по инициатива на Търговския отдел на австрийско посолство в София, който по същество е Стопанската камара на Австрия в България.

Основната задача на отдела е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на деловите връзки между Австрия и България и да събужда интереса на австрийските фирми към българския пазар. Резултатите от допитването бяха представени от ръководителя на Търговския отдел на австрийско посолство Улрике Щрака.

Данните отразяват предизвикателствата пред австрийските инвеститори в контекста на пандемията, под чието негативно влияние премина почти цялата 2020 година. Като водещ приоритет в ситуацията на световна криза австрийският бизнес в България посочва предвидимата икономическа политика.

Резултатите от допитването сочат още, че 60 от 94 компании са успели да не съкращават служители в пандемията, като част от компаниите са се възползвали и от социално-икономическите мерки на правителството.

За 65 от анкетираните компании по-нататъшните инвестиционни планове не са или почти не са променени поради пандемията. Допитването показва също така разбирането на инвеститорите, че подобряването на инфраструктурата в България е ключова за бизнес климата в страната ни.

Друга важна за инвеститорите тема е свързана с пазара на труда и недостигът на квалифицирани работници. Почти половината от анкетираните австрийски фирми у нас считат, че влиянието на кризата върху бизнеса заради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022 г.

Последни новини

Цветозар Томов: Чака ни ново затваряне – въпросът е дали ще е след 4 април или преди това

 „Не мога да прогнозирам каква ще е избирателната активност, защото ситуацията е твърде необичайна, за да можем да прогнозираме с висока надеждност както на...

АБСУРД: Шефът на ЦИК начело на партия, сестрата на заместничката му – депутат на Марешки!

 Председателят на Централната избирателна комисия от квотата на ГЕРБ и предложен за поста лично от Даниела Дариткова - Александър Андреев, е председател на Националния...

Омбудсманът: Прозрачност на всички цени, прилагани от топлинните счетоводители

 Омбудсманът Диана Ковачева настоява за прозрачност на всички цени, прилагани от топлинните счетоводители, съобщи БНР. В писмо до енергийният министър Теменужка Петкова тя посочва, че...

СКАНДАЛ: Тошко Йорданов към областните координатори: Ще ви почерня живота, ако решите да ставате депутати с преференции!

Цели организации на Слави напускат партията му!  Грандиозен скандал се заформя в партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", научи BIG5 от свои източници.Организации на...