Борисов: Първи ще излезем от пандемията, ваксинираме усилено

BIG5 АКЦЕНТИ Борисов: Първи ще излезем от пандемията, ваксинираме усилено

 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е голям оптимист по отношение на плановете за възстановяване, които се финансират по линия на Европейската комисия, съобщава БНР.

 

В коментар за последната междинна икономическа прогноза на ЕК Борисов посочи:

„Можем да бъдем оптимисти. И неслучайно днешните прогнози са вече завишени, за България – близо 3% за тази година и до 5% в следващата. Но аз съм убеден, че, както маса народ изкара Covid-a, първи ще излезем от пандемията. Ваксинираме усилено!“.

В същото време от ЕК оповестиха зимната си икономическа прогноза, според която, БВП на България ще нарасне с 2.7 на сто през тази година. По-слаб растеж на икономиката в целия ЕС ще има само в 4 държави – Нидерландия, Австрия, Литва и Естония, показва „зимната“ прогноза на Европейската комисия.

29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията.
„Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд лева. са грантове“, съобщи премиерът Борисов  по време на оглед на строително-ремонтните работи на АМ „Тракия“.
За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията. По думите на премиера Борисов  това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите  няма да се спре инвестиционната програма на държавата.

По темата вицепремиерът Томислав Дончев докладва на премиера  относно напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Той изтъкна, че България е сред  държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса. Публикувана е вече и новата версия на Плана след проведените обществени обсъждания и консултации.

„Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България – ако може още в средата на тази година“, изтъкна Дончев.

Вицепремиерът добави, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса.

Последни новини

ЕК: Страните от Евросъюза имат право да купуват „Спутник V“

Страните от ЕС имат всички законни права да закупят руски или китайски ваксини, като само те ще носят пълна отговорност за последиците от тяхната...

Капан за безсрамници

Един капан шумно щракна тия дни – този, в който сами се набутаха шушумигавите ни телевизии.Прегракнаха да говорят за „страдалеца“ Навални, „жертвата на Путин“...

ЕК: Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат работа по ваксинационните сертификати

 Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат техническа работа, за да гарантират, че системата за сертификати за ваксинация срещу Covid-19 може да бъде въведена...

Волгин: Отвратително е да умираш от възторг, че някакви американци от поддръжници били станали критици

  Изобщо не разбирам опиянението, в което са изпаднали някои сънародници по повод писмото на двама американски сенатори, отнасящо се до корупцията в България. Какво...