Здравният министър отчита устойчива тенденция за увеличаване на случаите на Covid-19

BIG5 АКТУАЛНО Здравният министър отчита устойчива тенденция за увеличаване на случаите на Covid-19
В сравнение с ЕС, мерките у нас са изключително либерални, подчерта проф. Костадин Ангелов

 

За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за Covid-19. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

 

 

 

Паралелно с това, благодарение на мерките, които действат в страната и са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа, отбеляза здравният министър, предава БНР.

За сравнение мерките у нас са изключително либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеямост и смъртност в сравнение с нивата в ЕС, подчерта проф. Ангелов и допълни, че за последната седмица тенденцията е обърната – потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659.

Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 35 на сто, а за интензивни – 38%. По-висок процент заетост на леглата се наблюдава в областите Благоевград, Варна, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

За направените антигенни тестове до момента в системата на образованието – на учителите са направени 23 007 теста, от тях положителни са 57. От непедагогическия персонал са направени 6427 теста, от които положителни 17 теста. Общият брой на тестове в системата на образованието е 29 434.

„Не мога да подмина с невнимание това, което се случва в ЕС. Проблемите с доставките на ваксини на европейско ниво, проблемите на отделните държави, проблемите на Европейската комисия, всичко това рефлектира и в нашата страна. Миналата седмица получихме писмо от еврокомисаря по здравеопазване, с което ни се заостря вниманието, че България трябва да отмени заповедта си за износ на лекарства и кислород. Ние сме една голяма общност, но винаги във всичките си действия ние се ръководим от интересите на българския народ“, изтъкна министърът.

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира на брифинга, че няма някаква голяма разлика по отношение на позицията на страната ни в ЕС и Европейското икономическо пространство: „Заболяемостта е повишена на целия континент. Водещи са Португалия, Испания и Ирландия. Най-ниска в ЕС е заболяемостта в Гърция, България и Финландия“.

14-дневната заболяемост у нас е 99 на 100 000. От понеделник тя е вече 140 на 100 000. Това ни отрежда 26-о място в ЕС и ЕИП и 6-о място на Балканите.

Смъртността е 8,03 на 100 000 – 15-о място в ЕС

Има раздвижване вътре в страната. Имаме 12 области в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата – Видин, Добрич, Разград, Търговище. Нямаме области с под 20 на 100 хиляди заболеваемост.

Костадин Ангелов припомни при какъв критерий ще се обсъжда затягане на ограничителните мерки: „Когато тя достигне 200 на 100 000 за 14-дневен период – в този миг ние ще се съберем и ще вземем необходимите мерки“.

Той прогнозира кога ще се премине към четвъртия ваксинационен етап, с който ще започне и масовата имунизация у нас: „Дори и в началото на март при наличие на достатъчно пристигнали в страната ваксини да започне четвърта фаза на ваксинацията“.

6000 хиляди дози ваксина срещу Covid-19 на производителя „Модерна“ се очаква да пристигнат днес в страната ни, а утре се очакват 31 200 дози от производителя „АстраЗенека“, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинга в Министерския съвет. До края на месеца се очакват общо 260 000 дози от „АстраЗенека“ и около 100 000 дози от „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“.

Заболеваемостта от коронавирус у нас се е повишила с 32 процента спрямо миналата седмица, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски:

„Ако вземем отпреди 2 седмици, то е 54% увеличаване. Смъртността е увеличена само с 4%. Но това, което ние установихме, е, че тя следва увеличението си с увеличение на заболеваемостта около 16 дни след най-високата стойност на заболяемост. В болниците имаме повече от 15% увеличение в сравнение с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има горе-долу такава зависимост, каквато е и със смъртността“.

Последни новини

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...

„Амнести Интернешънъл“ се възмути от езика на омразата на Навални, вече не го приемат за „затворник на съвестта“

Отговарящият за връзките с медиите на Амнести за Русия и Евразия Александър Артемиев каза, че получените сигнали са във връзка със стари видео записи...