ЦИК: Карантинираните избиратели ще подават заявление в общината за подвижни секции

BIG5 АКЦЕНТИ ЦИК: Карантинираните избиратели ще подават заявление в общината за подвижни секции

Вече имаме 13 935 потвърдени заявления от наши сънародници за гласуване в чужбина.

 

Най-много наши сънародници искат да гласуват във Великобритания с 3277 заявления, от Германия 2759, от Испания – 1390 , в САЩ – 950.

Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

До 12 февруари ще имаме поименен членски състав на РИК. За СИК мислим, обсъждаме как те да могат да бъдат подадени ако има възможност по-рано, срокът, в който се назначават е до 3 март. Ако има възможност с малко по-ранно назначаване, поясни Цанева.

Според нея проблем с ваксинирането на членовете на Районните избирателни комисии няма да има, тъй като поименният им състав ще е ясен утре. В ЦИК също се прави списък за желаещите членове на комисията и администрацията й, които искат да се ваксинират. След това комисията ще очаква указания от здравните власти кога и къде ще се случи имунизацията.

„Бях един от последните в списъка и мога да ви кажа, че преди мен само един член на ЦИК бе отказал да се ваксинира“, уточни другият говорител на ЦИК Димитър Димитров.

Най-късно в началото на следващата седмица ЦИК ще изпрати своите бележки по предложения здравен протокол за изборите на здравното министерство.

„Обсъждаме как може съставите на секционните комисии да станат ясни по-рано, за да може да има достатъчно време да се ваксинират“, уточни Цанева.

„Ще направим всичко възможно те да получат първата доза достатъчно рано, за да може втората да им бъде поставена преди изборния ден“, добави Димитров.

Днес проведохме среща с министъра на вътрешните работи, полиция и жандармерия. Обсъдихме мерките, които ще бъдат предприети по отношение на доставянето на машините за гласуването, стана ясно на брифинга.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров посочи, че ще се приемат методически указания, където ще бъдат описани всички възможни казуси. Получавам въпроси и по телефона и няма как да обхванем всеки казус, ще се опитаме да направим такива правила, каквито са удобни за избиратели и комисии. Естествено, няма да може за всички по обективни причини. Имаме жалби, едната е по решение на ВАС за наименованието на Обединени патриоти. Не бих искал предварително да правя коментар, нека съдът да се произнесе, посочи той.

На въпрос възможно ли е членовете на секционни комисии да бъдат известни до 18 февруари, от ЦИК отговориха, че това не е възможно.

Карантинирани избиратели ще трябва да подадат заявление до общината, за да бъдат включени в подвижни секции.

Не всички карантинирани имат възможност да подадат заявления, така че този въпрос ще се изяснява тепърва.

Що се отнася до наименованието на коалицията „Изправи се.бг. Мутри – вън“, тепърва ще се разгледа подписката и регистрацията на тази партия. Отговорността за наименованието се носи от тези, които заявяват името, обясни Димитров.

Решението за разпределение на местата в комисиите се основават на парламентарно представените политически партии и коалиции. „Воля“ ще бъде представена във всяка комисия, всички парламентарно представени партии имат право на такова представителство.

Последни новини

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...

Борисов инспектира ремонта на Околовръстното на Пловдив: Хората одобряват това, което правим

 За магистрала „Тракия“ – едното платно ще стане днес, в което беше катастрофата и утре ще поправят повредения асфалт в другото платно, допълни премиерът  С...

Гласуването с хартия издава купения и контролиран вот

 Коментар на Цветозар Томов  „ЦИК публикува отворените данни от изборите и вече има възможност за по-детайлни анализи. Първото, което се опитах да проверя, е разликата...