Здравният министър отчита устойчива тенденция за увеличаване на случаите на Covid-19

0
306
В сравнение с ЕС, мерките у нас са изключително либерални, подчерта проф. Костадин Ангелов

 

За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за Covid-19. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

 




 

 

Паралелно с това, благодарение на мерките, които действат в страната и са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа, отбеляза здравният министър, предава БНР.

За сравнение мерките у нас са изключително либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеямост и смъртност в сравнение с нивата в ЕС, подчерта проф. Ангелов и допълни, че за последната седмица тенденцията е обърната – потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659.

Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 35 на сто, а за интензивни – 38%. По-висок процент заетост на леглата се наблюдава в областите Благоевград, Варна, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

За направените антигенни тестове до момента в системата на образованието – на учителите са направени 23 007 теста, от тях положителни са 57. От непедагогическия персонал са направени 6427 теста, от които положителни 17 теста. Общият брой на тестове в системата на образованието е 29 434.

„Не мога да подмина с невнимание това, което се случва в ЕС. Проблемите с доставките на ваксини на европейско ниво, проблемите на отделните държави, проблемите на Европейската комисия, всичко това рефлектира и в нашата страна. Миналата седмица получихме писмо от еврокомисаря по здравеопазване, с което ни се заостря вниманието, че България трябва да отмени заповедта си за износ на лекарства и кислород. Ние сме една голяма общност, но винаги във всичките си действия ние се ръководим от интересите на българския народ“, изтъкна министърът.

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира на брифинга, че няма някаква голяма разлика по отношение на позицията на страната ни в ЕС и Европейското икономическо пространство: „Заболяемостта е повишена на целия континент. Водещи са Португалия, Испания и Ирландия. Най-ниска в ЕС е заболяемостта в Гърция, България и Финландия“.

14-дневната заболяемост у нас е 99 на 100 000. От понеделник тя е вече 140 на 100 000. Това ни отрежда 26-о място в ЕС и ЕИП и 6-о място на Балканите.

Смъртността е 8,03 на 100 000 – 15-о място в ЕС

Има раздвижване вътре в страната. Имаме 12 области в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата – Видин, Добрич, Разград, Търговище. Нямаме области с под 20 на 100 хиляди заболеваемост.

Костадин Ангелов припомни при какъв критерий ще се обсъжда затягане на ограничителните мерки: „Когато тя достигне 200 на 100 000 за 14-дневен период – в този миг ние ще се съберем и ще вземем необходимите мерки“.

Той прогнозира кога ще се премине към четвъртия ваксинационен етап, с който ще започне и масовата имунизация у нас: „Дори и в началото на март при наличие на достатъчно пристигнали в страната ваксини да започне четвърта фаза на ваксинацията“.

6000 хиляди дози ваксина срещу Covid-19 на производителя „Модерна“ се очаква да пристигнат днес в страната ни, а утре се очакват 31 200 дози от производителя „АстраЗенека“, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинга в Министерския съвет. До края на месеца се очакват общо 260 000 дози от „АстраЗенека“ и около 100 000 дози от „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“.

Заболеваемостта от коронавирус у нас се е повишила с 32 процента спрямо миналата седмица, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски:

„Ако вземем отпреди 2 седмици, то е 54% увеличаване. Смъртността е увеличена само с 4%. Но това, което ние установихме, е, че тя следва увеличението си с увеличение на заболеваемостта около 16 дни след най-високата стойност на заболяемост. В болниците имаме повече от 15% увеличение в сравнение с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има горе-долу такава зависимост, каквато е и със смъртността“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here