Икономическата програма на БСП – внимание към бизнеса, грижа за хората, закони без лобизъм

BIG5АНАЛИЗИкономическата програма на БСП - внимание към бизнеса, грижа за хората, закони...

 

В четвъртък БСП се регистрира в ЦИК за участие във вота на 4 април със заявката да е първа политическа сила.

 

Още на излизане лидерът на партията Корнелия Нинова каза, че до седмица ще започне представянето на предизборната платформа на коалиция “БСП за България”. И заяви, че приоритетите в нея са здравеопазване, образование, социална политика и икономика.

Макар и спомената на последно място, икономиката и мерките за възстановяването ѝ, особено след щетите за бизнеса, нанесени от коронакризата, вероятно ще бъде в центъра на политическите дебати в месеца преди изборите. Въпреки че предизборната кампания все още не е стартирала, лидерът на БСП вече проведе няколко срещи, на които очерта програмата на левицата за бизнеса и справяне с икономическата криза.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Наскоро Корнелия Нинова представи пред Българската стартъп асоциация (BESCO) част от идеите на партията за управлението и възстановяването на страната.

Основният фокус, който лидерът на БСП постави на онлайн форума , е стабилно законодателство без лобизъм, създаване на шест нови електронни регистъра (сред тях – данъчен, на пазара на труда, поземлен и образователен) с цел облекчаване на административната тежест и на условията за бизнес, данъчни облекчения за стартъп, укрепване на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) в помощ на износа.

Нинова още веднъж увери, че БСП няма да вдига данъците за бизнеса и никога не е имала намерение да пипа корпоративния данък. Пред представителите на бизнеса тя каза, че става дума за промяна в данъците на физическите лица в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Сред управленските намерения на БСП отдавна стои въвеждането на нулеви ставки данък печалба за специални региони и направления. Има идеи и за още по-ниски данъци за производство в обезлюдените региони за определен период от време, намаляване на ДДС върху храните.

Програмата на БСП за бизнеса включва и преструктурирането на Българската банка за развитие. След скандала с финансирането на колекторска фирма със 75 млн.лева от левицата още веднъж имаха повод да припомнят, че през годините, откакто съществува, ББР се е превърнала от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите. Алтернативата според Нинова е слагане лимит на кредита за една фирма, като той да бъде определен след разговори с малкия и среден бизнес. И не на последно място – определяне на критерии за кандидатстване само за малък и среден бизнес и само за българско производство.

Краткосрочна икономическа мярка, предлагана от БСП, е да не се начисляват лихви по дължими данъци на бизнес, който не може да работи заради пандемията. Социалистите дори предложиха данъчна ваканция за затворените фирми, но управляващите нямат желание да реализират тези идеи.

В своята икономическа визия БСП предвижда и обвързване на образованието с икономиката и създаване на национална гимназия за компютърни науки и високи технологии. Това отговаря на целите по отношения на образованието, залегнали във „Визия за България“. Те предвиждат радикална реформа в образователната система, която да подготвя кадри за родната икономика.

 

В стратегическия си документ още преди две години БСП предложи бройките в университетите по специалности, които са от интерес на бизнеса, да бъдат безплатни. Друго предложение е студентите да получават безлихвени кредити срещу ангажимент след завършването си да работят в страната за определен период от време.

БСП има революционни идеи, свързани и със здравеопазването. Например, болниците да престанат да бъдат търговски дружества, а ако частните болници искат да ползват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския регистър и да се впишат по Закона за лечебните заведения. Чу се и предложение тези, които не плащат здравни осигуровки, да може да се лекуват безплатно само по базов пакет от медицински услуги. Здравните и икономически експерти на партията обаче тепърва трябва да защитават идеята така, че да отпаднат опасенията за нарушени права на пациентите.

[td_block_social_counter]

Последни новини