Великобритания може да изисква „ваксинационен паспорт“ за посещаване на заведения или супермаркети

0
354
Работи се и по „вакснационни паспорти“, които биха могли да позволят възобновяване на пътуванията в чужбина

 

Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб заяви, че може да се изисква „ваксинационен паспорт“, за посещаване на заведения или супермаркети във Великобритания. Изказването му е в противоречие с редица други правителствени изявления, заявявайки, че идеята е „в процес на разглеждане“.

Този коментар ще предизвика гняв от страна на торите, които и без това са дълбоко разтревожени от начина, по който пандемията нарушава гражданските свободи, пише английският Daily Mail.

Министрите разкриха, че се работи по „вакснационни паспорти“, които биха могли да позволят възобновяване на пътуванията в чужбина. Испания наскоро заяви, че е готова да посрещне само британци, които са ваксинирани.

Но правителството многократно заяви, че подобни документи няма да бъдат въвеждани във Великобритания, давайки индикация, че това ще бъде „дискриминационно“. Миналата седмица министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че не е планирано такова решение.

Крайно противоположната позиция на министър Доминик Рааб бе изразена тази сутрин по време на интервю за радио LBC.

Притискан многократно по темата дали „ваксинационните паспорти“ може да са необходими за влизане в заведения и супермаркети във Великобритания, той каза: „Това е нещо, което не е изключено. То се разглежда. Но разбира се, че  ще трябва да го отработим, така че да функционира.“

Рааб каза, че се разглеждат „начините и механизмите“ за това как хората могат да докажат, че са били ваксинирани. „Трябва да знаете, че представяният документ е нещо, на което можете да разчитате“, каза той.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Тези коментари се появиха и на фона на твърдения, че големите фирми в градовете може да използват дигитални здравни паспорти от следващия месец, за да организират връщането на персонала в офисите.

Фирмата за Ковид тестове Prenetics е подписала сделки с около 100 компании – включително инвестиционни банки, базирани в Канари Уорф в Лондон, за да помогне на персонала да се върне безопасно на работа.

Служителите, използващи дигиталния здравен паспорт на компанията, ще изтеглят приложение на мобилния си телефон, което ще съхранява резултатите от техните Ковид тестове и сертификати за ваксина, когато са си поставили такива.

Междувременно испанският министър на туризма подхранва надеждите на британците, че ще могат да почиват това лято с „ваксинационни паспорти“. Съобщава се, че Фернандо Валдес е обещал да се възобнови до месеци туристическия сезон за британците поради успеха на ваксинационната кампания в Обединеното кралство.

Той обаче е заобиколил темата, че почиващите ще трябва да се поставят под карантина, когато пристигнат в Испания, като е казал, че има „други начини“ за ограничаване на разпространението, отбелязва Daily Mail.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here