Байдън срещу Сандърс: Разкол в Демократическата партия

BIG5АНАЛИЗБайдън срещу Сандърс: Разкол в Демократическата партия
Борбата срещу Тръмп е единствената, която обединява демократите по отношение вътрешната политика, а русофобията – по отношение външната политика

 

В САЩ демократите получиха контрол не само над Белия дом, но и над Конгреса, но това само засили вътрешнопартийните противоречия. Лявото крило на Демократическата партия не получи нито едно място в новата администрация и се сблъска със съпротивата на центристите при реализация на инициативите си. Заплашени ли са демократите от разкол след поражението на Доналд Тръмп на изборите, проследява в анализ Gazeta.Ru.

В резултат на изборите през ноември Демократическата партия получи пълен карт бланш за провеждане на политиката си, но отново се изправи пред стар вътрешен проблем – конфронтацията между центристите и прогресистите.

Представителите на двете крила на партията се сблъскаха дори по време на първичните избори, на които първото беше водено от настоящия президент на САЩ Джо Байдън , а второто – от Бърни Сандърс, нарекъл се „демократичен социалист“. Партиите успяха да отложат противоречията си само заради една цел – победата над републиканския президент Доналд Тръмп .

След като обаче главният враг на демократите напусна Белия дом, бившето единство в партията се пропука, отбелязва Gazeta.Ru.

Това пролича когато никой от представителите на прогресивното крило на Демократическата партия не получи място в администрацията на новия президент, въпреки че бяха разглеждани кандидатурите на видни представители за някои от постовете.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Например, според The Washington Post, сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън е един от кандидатите за поста на министър на финансите на САЩ. Но в крайна сметка Байдън направи избор в полза на умерения претендент – бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелен.

Всъщност дневният ред, който новият президент е започнал да прилага, не отговаря твърде много на интересите на социалистите. Подходът на Байдън е до голяма степен центристки и той не бърза да се придържа към радикални идеи в стил Сандърс – като безплатно здравеопазване и образование, например.

Американският политолог Малек Дудаков в интервю за Gazeta.Ru коментира, че администрацията на Байдън даде няколко символични жертви вляво, като назначи за първи път афроамериканец за министър на отбраната и събра голям женски екип.

„Политиката му (центристкият подход) не се променя много, но е възможно да се вземат някои леви решения. По-конкретно ще има мащабна амнистия за нелегални мигранти и за увеличаване на минималната заплата. Но не трябва да се очакват амбициозни решения, като нов зелен курс или въвеждане на универсален основен доход през следващите четири години“, добавя експертът.

Константин Блохин – водещ научен сътрудник в Центъра за изследвания на сигурността на Руската академия на науките, смята, че Байдън се е опитал да неутрализира конфронтацията в Демократическата партия, като е избрал Камала Харис за вицепрезидент.

„Реално, по-голямата част от електората симпатизира на Бърни Сандърс и тъй като Харис отчасти го подкрепи, Байдън я взе при себе си, за да балансира цялата тази ситуация. В резултат Сандърс подкрепи Байдън, но поради плачевното икономическо положение и нарастващото неравенство сред населението, електоратът на Демократическата партия ще продължи да се движи по-наляво, където партийната бюрокрация е привърженик на центристкия подход“, споделя експертът пред  Gazeta.Ru.

Спорни моменти

Всъщност, в замяна на подкрепата на Байдън на изборите, лявото крило на демократите получи голяма роля в Конгреса, за което спомена и Сандърс в интервю за The New York Times. Той отбеляза, че Байдън вижда прогресивното движение като силна част от коалицията си:

„Байдън встъпи в длъжност по време на огромна криза. Той е готов да мисли мащабно, а не не на дребно, за да реши много, много големи проблеми, пред които са изправени работещите семейства. Има разбиране, че ако ще решаваме кризисните ситуации, пред които е изправена тази държава, ще бъдем заедно “, добави Сандърс, който пое поста председател на Бюджетната комисията в Сената.

В действителност обаче единството на демократите в Конгреса не беше толкова силно, колкото каза лидерът на лявото крило на партията.

Според Politico опит за ограничаване на проверката на плащанията за имигранти без документи прави пробойна в Демократическата партия. Освен това по този въпрос някои от демократите подкрепиха своите опоненти от Републиканската партия, а не своите колеги.

Самият въпрос се отнася до стимулиращи плащания на лица без американски паспорти в борбата срещу COVID-19. Републиканците изготвиха изменение на бюджета на САЩ за забрана на тази практика, което беше подкрепено от осем представители на Демократическата партия. Прогресистите пък възприеха тази стъпка изключително негативно.

По-точно, активистката за човешки права Грейс Мартинес Розас откровено заяви, че демократите, подкрепили проекта на Републиканската партия, са били използвани като инструмент „за популяризиране на политиките на белите националисти – републиканци“.

Прогресистите имат важно значение за демократите в Конгреса. В Сената балансът на силите между Демократическата партия и републиканците е 50-50, а крехкото мнозинство от демократите се постига само чрез гласуването на Камала Харис.

Тоест, без прогресистите партията няма да може да вземе необходимите решения.

Спорове има не само по отношение на плащанията на нелегалните мигранти, но и по въпроса за максималната заплата, при която служителят получава финансова помощ от САЩ. Центристите настояват за понижаване на този праг, който активно се критикува в прогресивното крило.

Самият Сандърс каза, че демократите, които искат да свалят прага от 75 хиляди на 50 хиляди долара за физически лица, лишават представителите на работническата класа от стимулиращи плащания. Според него в такава ситуация хората, получили средства при Тръмп, няма да ги получат при Байдън.

Демократично разделение

При такива условия възниква въпросът дали Демократическата партия е заплашена от разцепление, което може да се наблюдава отчасти в началото на президентската кампания. От гледна точка на Константин Блохин, демократите определено ще продължат да се сблъскват с вътрешни трудности.

„Ясно е, че ще възникнат проблеми и различни спорове в рамките на Демократическата партия. На първо място, по отношение на борбата с коронавируса, тук републиканците вече ще започнат да оказват натиск върху демократите, които ще се критикуват. Бюрокрацията на Демократическата партия обаче е малко вероятно да се откаже от центристкия подход “, каза експертът.

На свой ред политологът, американистът Рафаел Ордуханян заяви в интервю за Gazeta.Ru, че американското общество е поляризирано и разделено – и политическите партии и организации не са изключение.

„Разцеплението в Демократическата партия вече е налице, въпреки че конфронтацията с Тръмп го повлия благоприятно, тъй като предизвика известна консолидация по време на предизборната кампания. Тоест хора, които са си хвърляли кал един на друг, по-специално Сандърс и Байдън, се обединяват срещу Тръмп “, отбеляза експертът.

Въпреки факта, че бившият президент претърпя политическо поражение, борбата срещу него продължава. Ордуханян е уверен, че ще продължи, защото това е единственият и основен консолидиращ фактор за демократите.

„Демократическата партия в страната се консолидира на основата на антитръмпизъм, докато русофобията действа като консолидиращ външнополитически фактор за тях. Това е такъв букет от отровни цветя, който в бъдеще ще отрови живота не само на САЩ, но и на останалия свят “, обясни експертът.

Малек Дудаков отчасти не е съгласен с колегите си. Според него демократите не са застрашени от каквото и да било разцепление, въпреки че противоречията в партията постепенно ще нарастват.

„Леволибералното крило ще се опита да прокара своя дневен ред, но представители на истеблишмънта ще го попречат. Като се има предвид, че демократите имат мнозинство и в двете камари на Конгреса, и в Белия дом, на теория те могат да вземат много решения, но всъщност най-вероятно няма да бъде прието нищо прогресивно “, добави експертът.

Прогресивните ще увеличат своето влияние в редиците на заведението, за да влияят отвътре на практики за вземане на решения, подчерта Дудаков.

Те ще чакат в крилата, защото времето играе в тяхна полза в много отношения.

„Заведението играе срещу тях, което подкрепя политици в продължение на 70 години, например председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която вече е на 80 години. Ясно е, че в един момент такива политици ще започнат масово да напускат политическия живот поради възрастта си. Те ще бъдат заменени от нови млади политици с по-прогресивно отношение “, обобщи експертът.

[td_block_social_counter]

Последни новини