България пуска на инвеститорите държавни ценни книжа за 300 млн. лева

0
272
Това е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, след като страната ни стана член на механизма на валутните курсове ERM II и на банковия съюз

 

Държавни ценни книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на инвеститорите в първата дългова емисия за годината.

Лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца ще бъдат предложени на инвеститорите при фиксиран годишен лихвен процент от 0,1 на сто.

Това е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, след като страната ни стана член на механизма на валутните курсове ERM II и на банковия съюз, съобщава БНР.

Миналия септември България излезе на външните пазари и постигна много добра доходност. В началото на 2020-а, още преди кризата с Covid-19, финансовото министерство набираше поетапно дългов ресурс от вътрешния пазар, но отказа поръчките от последната предложена емисия заради сериозното нарастване на доходността. Тази емисия вече бе в разгара на пандемията. Обикновено и първата за годината емисия е считана и за тест на пазара.

Тази година правителството има право да тегли максимум четири милиарда и 500 милиона лева нов дълг, като в края на годината нивото на държавния дълг не може да надвишава 31 милиарда и 900 милиона лева.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here