Фейсбук започва да „заглушава” политическите теми в платформата си

BIG5 NBOX.BG Фейсбук започва да "заглушава” политическите теми в платформата си
Политическото съдържание понастоящем представлява само 6% от това, което хората виждат в платформата

 

От Facebook Inc. заявиха, че започват да намаляват политическото съдържание, което потребителите виждат в своите емисии новини, като потенциално намалява ролята, която най-голямата социална мрежа в света играе в изборите.

Съобщението, направено в публикация в сряда, проследява декларацията на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг относно призива на компанията за приходите миналия месец, че повечето потребители искат да виждат по-малко политическо съдържание. По това време той каза, че съкращаването на политиката ще позволи на Facebook да „свърши по-добра работа, за да обедини хората и да насърчи по-здрави общности“.

Facebook казва, че политическото съдържание понастоящем представлява само 6% от това, което хората виждат в платформата. Той ще започне да провежда експерименти за намаляване на това количество за малък процент от хората в Канада, Бразилия и Индонезия незабавно, с тестове в САЩ след седмици.

Компанията заяви, че не премахва политическо съдържание, а по-скоро проучва начини за намаляване на експозицията за потребители, които предпочитат да не го виждат. На практика това означава, че Facebook все още ще позволява на потребителите да публикуват мнения за политика и да спорят сред приятели, но алгоритмите му ще отменят приоритетите на тези разговори и ще ги разпространяват по-малко в мрежата, особено за хора, които не са изразили интерес към тези теми.

Компанията не уточни как ще определя политическото съдържание.

Facebook заяви в сряда, че новите й усилия ще бъдат постепенни и ще придружават съществуващите инструменти – като възможността да се откажат от политически реклами.

Промяната идва след натъртващи президентски избори в САЩ, които на два пъти накараха Facebook да се позове на така наречените спешни мерки, за да успокои гражданския дискурс. Първият беше непосредствено след изборите през ноември, а вторият беше след привържениците на Тръмп, щурмуващи Капитолия на 6 януари.

Тези спешни мерки бяха проектирани да бъдат временни, но някои, като ограничения за това колко бързо могат да се развиват определени групи във Facebook, вече са постоянни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, че вътрешното проучване на Facebook стигна до заключението преди изборите, че най-активните политически групи във Facebook инкубират токсична варя на речта на омразата, конспиративните теории и призивите към насилие.

„Нашата цел е да запазим способността на хората да намират и да си взаимодействат с политическо съдържание във Facebook, като същевременно зачитаме апетита на всеки човек към него в горната част на своя News Feed“, се казва в публикацията в блога на продуктовия мениджър на Facebook Aastha Gupta.

Facebook заяви, че ще освободи от тестовете здравна информация от организации, които класифицира като авторитетна, както и съдържание от официални държавни агенции.

Този ход не е първият път, когато Facebook се занимава с известността на определени категории съдържание на своите платформи. След като подготви своите алгоритми за препоръчване на съдържание, за да увеличи колко време потребителите прекарват в платформата или отговарят на съдържание, Facebook постепенно премина през втората половина на последното десетилетие към максимизиране на нова метрика: „смислено социално взаимодействие“.

Източник: wsj.com

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...