НС преодоля ветото върху промени в НПК за фигурата на специалния прокурор. Президентът: Вие изненадвате ли се?

0
447
Мотивите на президента бяха подкрепени само от БСП

 

Със 103 гласа „против“, 76 „за“ и 5 „въздържал се“, парламентът преодоля ветото на президента върху промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Те предвиждат създаването на фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор. Мотивите на държавния глава подкрепят от БСП.

Депутатът Крум Зарков коментира, че с провеждането на новата длъжност се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

„Така и не разбрахте какво искате и как да направите. Президентът много правилно ви го връща, защото това, което предлагате, беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятия от цялата българска правна общност, от европейските наблюдатели“, заяви Зарков, цитиран от БНР.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде „независима и децентрализирана“.

„Явно, изготвяйки тези мотиви, техните автори, са пропуснали много важни изменения в българското законодателство. През есента на 2016 г. съвсем ясно се определи, че прокуратурата вече не е централизирана структура. Тя запази своята единност, но прокуратурата се раздели със своята пирамидална структура, при която всеки прокурор беше подчинен на горестоящия, а всички прокурори – на главния. И по този начин бе осигурена, тази независимост в работата на част от прокурорите като част  от съдебната система“, подчерта Ципов.

Парламентът отхвърли днес и ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за устройство на територията. Държавният глава оспорваше разпоредби, засягащи процедури за промяна на предназначението на имоти, както и ограничената, според президента, възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове.

Мотивите на президента бяха подкрепени само от БСП.

Според депутата от левицата Манол Генов, промените дават възможност само на хора, засегнати от плановете, да обжалват: „Ами какво се случва с цялостното въздействие върху този общ устройствен план, примерно при опазване на чистотата на атмосферния въздух, чистотата на водите, чистотата на водите и ред, ред други неща, които са свързани с качеството на живота на обикновения гражданин“.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че промените в закона предвиждат и много облекчения: „Примерно, когато хората си правят преустройство от фризьорски салон в някакъв друг вид бизнес да не се изискват проекти, да не минават през тази дълга процедура“.

Президентът за отхвърленото вето: Вие изненадвате ли се?

„Вие изненадвате ли се?“, коментира решението на депутатите Радев пред журналисти по време на посещението си в Самоков, където беше на посещение. Той призова партиите да се позиционират върху необходими промени, които да сменят сегашният управленски модел.

„За съжаление, редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и различни социални придобивки! Ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията, защото ако това не се случи, възпроизводството на този порочен управленски модел ни е гарантирано. По тези въпроси е необходимо партиите да се позиционират и да се ангажират сега. След изборите ще бъде късно!“.

„Това е временно решение, явно под натиска на някаква конюнктура. И аз съм убеден, че то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права“.

Относно смъртта на 16-годишното момче в София от токов удар президентът коментира, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води до там, че институциите започват да работят за един определен кръг. „Оттам идват такива уродливи инциденти“, допълни президентът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here