Правителството остави на улицата машините за гласуване

0
275

 

За пореден път правителството на Бойко Борисов показа пълно нехайство към изборния процес и към машинното гласуване в частност.

 

Във вторник стана ясно, че управляващите няма да осигурят склад, в който да бъдат съхранявани пристигащите хиляди устройства, въпреки че бяха поели ангажимент да се погрижат за това. Отказът е направен с официално писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), която депутатите от ГЕРБ натовариха в края на миналата година със закупуването на машините и организацията на гласуването.

Това предизвика гняв и паника сред изборните комисари, които се запознаха с писмото на заседанието си във вторник. „Имахме уверение, че ще имаме склад и че договорът за този склад ще се сключи от администрацията на Министерския съвет. Сега ни се сервира, че никакъв склад ЦИК няма да получи! Оправяйте се!”, разяри се членът на органа Ерхан Чаушев. „Колкото и да поема ЦИК от организационно-техническата дейност, не може да я свърши сама, без съдействието на централната власт”, изтъкна той очевидното.

„Подчертавам, че на проведените срещи беше дадено уверение, че склад ще бъде осигурен на централно ниво. Доколкото виждам в писмото, твърдят, че самият склад трябва да бъде осигурен със средства на изпълнителя”, коментира обезсърчено шефът на комисията Александър Андреев. И предложи писмото да бъде препратено до доставчика – фирмата „Сиела Норма”, която да поеме грижата за складирането на машините. Андреев беше категоричен, че ЦИК не може да се справи с подобна задача, още повече, че предвиденото в договора възнаграждение за изпълнителя включвало и този елемент от логистиката.

Колегата им Емил Войнов напомни, че са били проведени срещи с вицепремиера Томислав Дончев, който работи заедно с ЦИК по организацията на вота. На разговорите Дончев е обещал, че Министерският съвет ще осигури склад, включително до провеждането на президентските избори. А преди две седмици дори е било получено писмо от вицепремиера, в което той е попитал комисарите дали одобряват определено място, на което те са отговорили утвърдително.

Обезпокоеният Войнов даже допусна, че ЦИК трябва да огласи публично проведените разговорис Дончев, за които имало стенографски записи, за да бъде ясно чия е отговорността: „Трябва по някакъв начин обществеността да бъде запозната какви договорености имаме с Министерския съвет и сега със съдържанието на това писмо. Не мога да приема, че ЦИК трябва да търси склад и да го предлага на изпълнителя на обществената поръчка.”

„Слушахме от октомври досега, че складът ще бъде осигурен от Министерския съвет. Машините вече пристигат и сега изведнъж някой се сеща, че вещите, които ще бъдат съхранявани, не са държавна собственост и не може да се сключи договор за наем”, присъедини се и комисарят Николай Николов.

Накрая членовете на ЦИК се разбраха да поканят Томислав Дончев и представители на „Сиела Норма” на тристранна среща, на която да се изясни казусът.

източник: Сега

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here