Всяко четвърто заведение остава затворено и след 1 март

0
346

 

Все още от бранша не са предприели сериозни действия по подготовка за отваряне на заведенията

 

Всяко четвърто заведение или 25 на сто от ресторанти, кръчми, барове и дискотеки ще останат затворени след вдигане на ограничителните мерки, което се очаква да стане на 1 март. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

Той посочи, че това е информация, която има от колегите си. Най-вероятно изобщо няма да отворят голяма част от заведенията в зимните курорти, тъй като реално работа ще имат за по-малко от месец, преди приключване на сезона.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Все още от бранша не са предприели сериозни действия по подготовка за отваряне на заведенията. Причината е, че реално все още няма и заповед от Министерството на здравеопазването, в която да бъде регламентирано това. Докато няма заповед, нито един собственик или управител не предприема мерки за наемане на персонал и зареждане на обекта, обясни Алибегов.

„Телеграф“ съобщава, че в заведенията на бул. „Витоша“ работят само кухните, които предлагат доставки до дома или офиса. Столовете са вдигнати върху масите, които са затрупани и от други предмети. Няма и персонал, който да реди масите и да почиства обектите. Някои от заведенията пък са оставели масите и столовете в готовност за посрещане на клиенти, но те са все още непочистени.

Ресторантите, които са в готовност да отворят за клиенти от 1 март, очакват заповедта на министъра, за да се погрижат за наемане на персонал, ако са освободили старите си служители, както и за зареждане. Очаква се реалната подготовка да стартира 5-6 дни преди началото на март. Повторното отваряне на заведенията обаче изисква големи разходи като те зависят от капацитета на обекта.

Има такива, които ще успеят да направят първоначално зареждане с продукти за 3000 лева, но има такива, за които няма да им стигне и бюджет от 50 000 лева. Няма да могат да отворят заведения, които имат финансови затруднения да погасят дълговете си, да наемат персонал и т.н.

В момента състоянието на бранша е изключително тежко, тъй като много време не се работи, а разходите продължават да се трупат. Това са наеми, данъците, сметките и други, коментира Алибегов.

След като бъде издадена заповед, с която се разрешава отварянето на заведенията, ще бъдат регламентирани и противоепидимичните мерки, които трябва да се спазват. Обсъжда се капацитетът на заведенията да бъде намален наполовина с цел да се избягва контакта между непознати. Също така ще бъде задължително носенето на маски от персонала, ще се прави и честа дезинфекция на повърхностите. Обсъжда се също и въвеждане на вечерен час за работа на ресторантите през първите две седмици, ако се приеме, че втората половина на март да бъдат отворени и нощните заведения. Ограничението за работа ще е най-вероятно както при хотелите, а именно до 22 часа. Сред другите мерки, които предвижда браншът, е да праща служителите регулярно на антигенен или PCR тест.

В тази връзка Алибегов коментира, че тази практика е прилагана и при първото отваряне на заведенията през пролетта на миналата година. Тогава се установило, че много малко от служителите, които работят в този бизнес, имат положителни резултати от теста. Алибегов заяви още, че смята за добра идея заетите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно, както предложи вицепремиерът и министър на туризма, за да осигурят своето и това на клиентите спокойствие.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here