Борисов нареди всеки ден да бъдат ваксинирани минимум по 10 000 души

BIG5 АКЦЕНТИ Борисов нареди всеки ден да бъдат ваксинирани минимум по 10 000 души
Пускате „зелени коридори“ така, както се разбрахме при всички големи болници, Ангелов, РЗИ-та – това е заповед, защото десетки, стотици милиони се раздадоха вече за хората на първа линия, които работят, разпореди още премиерът

 

„Всички българи, които искат да се ваксинират, да могат да го направят максимално бързо. Това възложих на министъра на здравеопазването професор Ангелов, на Националния оперативен щаб и на Ваксинационния щаб“. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си.

Премиерът Бойко Борисов настоя всеки ден да бъдат ваксинирани минимум 10 000 души. На работно съвещание с Националния оперативен щаб Борисов разпореди да бъде осигурен „зелен коридор“ за всички желаещи да се ваксинират.

Въпреки лекото покачване на броя заболели, мерките няма да се затягат, заяви премиерът и поиска бързо разплащане на парите за медиците на първа линия.

Всеки, който иска ваксина срещу коронавируса, да я получи при старта на 4-та фаза, каза премиерът, но според него и в момента, ако има желаещи, те трябва да бъдат ваксинирани и то през почивните дни:

„Стоят, чакат да им дойде ред и гледат как другите се колебаят или не искат. Докато се колебаят, слагайте на тези, които желаят и така процентът ще ни скочи много и ще имаме още по-голям щит и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, както в другите държави“.

Заповедта на премиера за „зелените коридори“ е категорична:

Пускате „зелени коридори“ така, както се разбрахме при всички големи болници, Ангелов, РЗИ-та – това е заповед, защото десетки, стотици милиони се раздадоха вече за хората на първа линия, които работят. Трябва да ни върнат затова, което обществото прави, за да могат събота и неделя да ваксинират. Това е дълг. Всеки един от вас от Ваксинационния щаб, плюс ти като министър, зам.-министри – единият във Варна, другият в Пловдив, третият в Бургас, Русе, Пловдивска област или където, също слабо ваксинират, Кунчев отива там, стои събота и неделя в РЗИ-то и наблюдаваме този процес“.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

25 400 от ваксинираните са с две дози, 90 000 имат само по една поставена, а само днес се очаква да бъдат ваксинирани около 10 000.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че са предприети мерки да бъде ограничено разпространението на коронавируса в област Кюстендил, където заболеваемостта надхвърля 400 на 100 000 души:

„А именно носене на маски на открито, тоест затягане на противоепидемичните мерки, измерване на температурата при влизане в поликлиниката и разбира се, извършването на антигенни тестове. Това са мерките, които могат да бъдат предприети и те разбира се, дават резултат. В лечебното заведение категорично няма натиск. Има осигурени всички необходими средства – лекарства, консумативи, дезинфектанти“.

По време на парламентарния контрол министър Ангелов потвърди, че ако България изпита недостиг на ваксини от общите европейски поръчки, би се възползвала от възможността да поръча от Русия: „Разбира се, ако ние виждаме проблем с логистиката, забавянето на ваксините и ако от Русия могат да доставят ваксини по-бързо, отколкото е плана за доставка в България – да, страната ни би се възползвала от тази възможност, но към настоящия момент ние се придържаме към сключените споразумения от Европейската комисия с фирмите-доставчици“.

От днес в „Пирогов“ са разкрити 5 ваксинационни пункта, където ще се поставят ваксини на „АстраЗенека“, докладва проф. Асен Балтов.

Над 57 000 дози от тази ваксина пристигат до края на деня. Още утре те се разпределят към 28-те РЗИ-та в страната. Следващата седмица идват нови 180 000 дози, а през март – над половин милион, стана ясно на заседанието.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отчете намаление в процента на смъртните случаи, свързани с коронавируса. Това, според Мутафчийски, се дължи на по-добро лечение.

„Колегите се научиха по-успешно да лекуват и най-вече няма такъв натиск върху здравните заведения и има възможност всички болни, които постъпват дори в тежко състояние да получат адекватни грижи“, допълни той.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев наблюдаваното увеличение на заболеваемостта няма да изправи здравната система пред сериозно изпитание:

„Можем да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване, но ако е с този темп не представлява опасност за здравната система“.

Последни новини

Д-р Балтов: До края на юни може да постигнем ваксинация на 2 милиона българи

280 000 дози по-малко от АстраЗенека са доставени на България. Това разкри в ефира на Нова ТВ шефът на „Пирогов“ д-р Асен Балтов. Д-р Балтов...

Поддръжници на Тръмп искат да взривят Капитолия

 Поддръжници на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, които нападнаха Капитолия миналия месец, искат да взривят сградата и да убият членове на Конгреса, предаде Ройтерс. Заплахите...

“Тренд”: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 – на ръба

 ГЕРБ води с 4,8% пред БСП. Дистанцията между първите партии - ГЕРБ и БСП, леко се увеличава. 47% заявяват, че ще гласуват на предстоящите...

Румен Радев: На Трети март на Шипка заедно ще отдадем почит пред подвига за свободата на България

На Трети март на Шипка заедно ще отдадем почит пред подвига на българските опълченци и руските воини, които с кръвта си отстояха свободата на...