Учени от Кентъки предупредиха за нов вирус, който може да причини втора пандемия с до 75% смъртност

BIG5 АКТУАЛНО Учени от Кентъки предупредиха за нов вирус, който може да причини втора...
Тежък мозъчен оток, гърчове и повръщане са само част от симптомите на болестта на вируса Нипах. Според СЗО той може да протича безсимптомно и да доведе до сериозни дихателни проблеми и енцефалит

 

Учените предупредиха за опасността от вируса Нипах, който може да причини нова пандемия със 75% смъртност, съобщава „Труд“, позовавайки се на The Sun.

Д-р Ребека Холанд, председател на катедрата по молекулярна и клетъчна биохимия в университета в Кентъки, заяви, че Нипах може „абсолютно“ да причини следващата пандемия. Смъртността за този вирус варира от 45 до 75 процента, много по-висока от тази на COVID-19. Тя също така отбеляза, че вирусът може да мутира и да стане по-заразен при хората.

Д-р Мелани Севиля от своя страна предупреди, че светът трябва да се подготви за „много голяма“ пандемия, която ще бъде много по-лоша от сегашната.

Експертът по околната среда и болестите, пренасяни от животни, Джон Видал прогнозира, че човечеството ще се изправи пред нова пандемия като тази на Черната смърт.

„Предвид популярността на въздушните пътувания и глобалната търговия, вирусът може да се разпространи по целия свят чрез асимптоматични превозвачи за броени седмици, убивайки десетки милиони хора дори преди затварянето на държавните граници“, каза той.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Тежък мозъчен оток, гърчове и повръщане са само част от симптомите на болестта на вируса Нипах. Според СЗО тя може да протича безсимптомно и да доведе до сериозни дихателни проблеми и енцефалит.

Учените са загрижени и за много дългия инкубационен период на вируса – 45 дни. Експертите все още не знаят със сигурност дали заразен човек може да разпространи инфекцията през този период.

Нипах също е способен да произвежда голям брой мутации. Експертите смятат, че като прави такива промени, вирусът може по-добре да се адаптира към хората за бързо разпространение.

Нипах може да се предава на хората както от прилепи, така и от прасета, яли заразено манго. През 1999 г. заради този вирус бяха унищожени повече от един милион прасета за предотвратяване на епидемия.

Нипах е включен в списъка на Световната здравна организация като един от най-опасните вируси за човечеството. Няма налични лекарства или ваксини за лечение на тази инфекция.

Фармацевтичните компании все още нямат проект за създаване на лекарство за противодействие на болестта. Като лечение се използва симптоматична интензивна терапия.

източник: „Труд“

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...