Факти и изводи от трагедията в Тексас

BIG5 АНАЛИЗ Факти и изводи от трагедията в Тексас
Коментар на енергийния експерт Боян Рашев

 

Всичко, което трябва да знаете за трагичните събития в Тексас през миналата седмица, е ясно видимо на тази графика: Производство на електричество по източници в мрежата на ERCOT (Electric Reliability Council of Texas), която покрива около 85% от щата.

Основни факти:

1. Вятърните централи покриват голяма част от товара в дните преди нахлуването на студената вълна. Ядрените централи работят нормално, но те са малко. Газът и въглищата допълват и се изменят в зависимост от капризите на вятъра.

2. С идването на студа, вятърът буквално изчезва от картината – 30 GW инсталирана мощност системно дават около 3-5 GW енергия, докато студът се засилва и всичко замръзва. Слънчевите централи си спят зимен сън така или иначе.

3. Щатът минава практически изцяло на газ (над 60%), въглища и ядрена енергия.

4. На 14-15.02 настъпва голямата буря и част от газовите централи излизат от строя поради различни причини – недостиг на гориво, замръзнала инфраструктура и други аварии. Сондажите в почти цял Тексас са замръзнали и не дават нищо. Един блок в ядрените централи отпада, защото някаква тръбичка (на открито) замръзнала!!! Връзката с останалата част от САЩ (само 600 MW) също не подава ток. Стават и множество аварии по далекопроводи, които изваждат и някои въглищни централи от сметките… И настъпва немислимото – голяма част от енергийното сърце на Америка остава без ток.

5. В това време вятърните и слънчеви централи сладко и непробудно спят и никой не разчита на тях, защото не знае кога ще се пробудят и кога ще захъркат – 33 GW инсталирана мощност са абсолютно непотребни точно, когато хората се нуждаят от най-много енергия!

6. На 18-19.02 вече положението е под контрол и мрежата в голямастепен работи нормално с изключение на „класическите“ зимни аварии по електроразпределението в отделни квартали.

7. Въглищните централи се оказват най-надеждни по време на кризата. За разлика от газовите, които имат запаси за часове и се зависими от външни доставки, въглищните стандартно имат запаси за седмици (дори месеци) работа на пълна мощност.

8. Ядрените също по принцип са изключително надеждни във всякакви условия. В случая има отпадане на един блок, защото в Тексас са имали неблагразумието да оставят турбините на открито, а не в зала… както се прави в „белите“ страни като България.

9. Трагедията в Тексас не се случва заради ВЕИ (слънце и вятър). Всеки професионалист в сферата така или иначе знае, че на тях не може да се разчита в такива условия и затова зад всеки инсталиран ват ВЕИ мощност в системата се пази инсталиран ват конвенционална мощност. Никой не е и разчитал на тях.

10. Трагедията в Тексас се случва основно, защото огромен дял от сградите там се топлят на ток (климатици), чиято ефективност силно спада в студа. Хората просто нямат друга алтернатива – като директно отопление на газ или твърдо гориво, които са много по-ефективни в студ. Масовата електрификация носи огромен риск, защото означава силна зависимост от мрежата, а тя просто не издържа на скока в потреблението. Другата причина е липсата на адекватна свързаност на електропреносната мрежа на Тексас с останалите щати, но дори и наличието на такава трудно би предотвратило катастрофата, защото недостиг на ток в същия момент има навсякъде наоколо.

Между другото, според някои коментари в медиите системата е била на минути и сантиметри от тотален срив, който би оставил целия щат без ток за седмици. Това би било хуманитарна катастрофа каквато Америка не е виждала в модерната си история…

Изводите за мен са три:

1. Мечтите и политиките за масовата електрификация, базирана на ВЕИ технологии, са опасна утопия, която ще ни осигури „прекрасен нов свят“, в който периодично да се „наслаждаваме“ на капризите на природата и естествения подбор… с всички катастрофални последици за здравето и живота ни.

2. Енергийната сигурност и независимост трябва да бъдат водещ приоритет за всяка една национална мрежа и от тях не трябва да се отстъпва.

3. Ако искаме да вървим към декарбонизация, имаме нужда от много повече ядрена енергия и нови технологии за алтернативни енергийни източници и съхранение на енергия. Наличните не покриват очакванията и не могат да решат проблема.

Повече данни има в анализа на ситуацията във водещата енергийна медия Power

източник: Дир.бг, коментарът е от Фейсбук страницата на Боян Рашев 

Последни новини

РЕГО: БСП води в град Варна, а ГЕРБ в областта

Институт „Рего“ проведе кратко електорално проучване сред жителите на област Варна. Въз основа на данните от изследването, може да се предположи, че избирателната активност...

Бойко Борисов: Пандемията не е отминала! В Европа третата вълна настъпва

 "Продължаваме да държим пандемията под контрол. На национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла в страната са заети...

Евроагенцията по лекарствата започва преглед на „Спутник V“

 Комисията по хуманна медицина към Европейската агенция по лекарствата започна цялостен преглед на руската ваксина "Спутник V".  Това е стъпка преди производителят да подаде...

Борисов продължава да раздава пари за религия – само това можело да изведе държавата напред

 „В България само етническата толерантност, разбирателството между религиите и между хората могат да изведат държавата напред“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на...