Вloomberg: Русия съобщава за първите случаи на птичи грип H5N8 при хората

0
363
„Въпреки че човешките инфекции с вируси A(H5) са редки и обикновено се срещат при лица, изложени на болни или мъртви заразени птици (или тяхната среда), те могат да доведат до тежки заболявания или смърт при хората“, заяви СЗО

 

Русия заяви, че е открила първите случаи в света на щам H5N8 от птичи грип при хората, въпреки че вирусът все още не се разпространява между хората.

Властите изпратиха информация до Световната здравна организация за седем случая, открити при работници в птицеферма в южната част на Русия, заяви руският здравен министър Анна Попова в телевизионни коментари в събота, съобщава агенция Вloomberg.

„Не се предава от човек на човек. Но само времето ще покаже колко скоро бъдещите мутации ще му позволят да преодолее тази бариера”, каза министър Попова. Откриването на този щам сега „ни дава време на всички, на целия свят, да се подготвим за възможни мутации и възможността да реагираме своевременно и да разработим тестови системи и ваксини.“

Засегнатите работници в птицефермата, където през декември е съобщено за огнище на птици, са имали леки случаи и са се възстановили, каза руският здравен министър.

„Те бяха асимптоматични и не се съобщава за последващо предаване от човек на човек“, заяви СЗО в изявление до медиите. „Ако бъде потвърдено, това би било първият път, когато H5N8 заразява хората.“

Бързата идентификация на щама означава, че може да започне работа по разработване на тестове за откриване на нови инфекции и върху потенциални ваксини, каза пред руската държавна телевизия Ринат Максютов, ръководител на изследователския център Vektor, който направи констатацията.

През ноември Vektor съобщи, че нов грипен щам H5N8 циркулира в 15 региона на Русия сред домашни птици и диви птици, но не се счита за опасен за хората, съобщиха от Интерфакс.

Агенция Вloomberg припомня, че през 2012 г. здравните власти са разследвали за потенциални рискове за хората щам от птичи грип, който уби стотици диви патици в региона на Краснодар в южната част на Русия.

Над 2 милиона патици и други домашни птици пък бяха заклани във Франция към края на януари поради огнища на птичи грип или като превантивна мярка, съобщи министерството на земеделието на страната.

Има 862 лабораторно потвърдени случая на човешка инфекция с щам H5N1 от птичи грип, включително 455 смъртни случая от 2003 г. насам в 17 страни, заяви СЗО в доклад от 9 декември. Шест от 14 случая на птичи грип H5N6 при хора, съобщени от 2014 г. насам, са фатални, заяви СЗО в публикация от ноември 2016 г.

„Въпреки че човешките инфекции с вируси A(H5) са редки и обикновено се срещат при лица, изложени на болни или мъртви заразени птици (или тяхната среда), те могат да доведат до тежки заболявания или смърт при хората“, заяви СЗО на своя уебсайт.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here