Гутериш: Страни използват пандемията за репресии

BIG5 ТЕМИ ОТ ДЕНЯ Гутериш: Страни използват пандемията за репресии

В някои страни, предупреди Гутериш, „ограниченията, свързани с пандемията, се използват за подриване на изборните процеси, отслабване на гласовете на опозицията и потискане на критиките“

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разкритикува страните, които използват пандемията, за да оправдаят репресиите срещу несъгласието, затрудняване работата на медиите и потискането на критиките.

По време на откриването на основната годишна сесия на Съвета за правата на човека Антонио Гутериш заяви, че властите в редица държави използват ограниченията, предназначени да спрат разпространението на COVID-19, за да отслабят политическата си опозиция, предава БГНЕС.

“Използвайки пандемията като претекст, властите в някои страни са разгърнали строги мерки за сигурност и спешни мерки, за да смажат несъгласието, да инкриминират основните свободи, да заглушат независимото информиране и да ограничат дейността на неправителствените организации”, каза той, без да посочва държави.

„Защитниците на човешките права, журналистите, адвокатите, политическите активисти и дори медицинските специалисти биват задържани, преследвани и подложени на сплашване и наблюдение за критикуване на правителствените реакции на пандемията – или липсата на такива“, добави той.

В някои страни, предупреди Гутериш, „ограниченията, свързани с пандемията, се използват за подриване на изборните процеси, отслабване на гласовете на опозицията и потискане на критиките“.

Говорейки в предварително записано видеопослание към до голяма степен виртуалната среща на базирания в Женева орган, той също така обвини широко разпространената дезинформация по света за коронавируса и пандемията.

В редица случаи “достъпът до животоспасяващата информация за COVID-19 е скрит, докато смъртоносна дезинформация е засилена, включително и от управляващите”.

Гутериш посвети голяма част от годишната си реч пред органа на ООН за правата на човека на широкообхватните последици от пандемията, която „удариха света безмилостно“.

“COVID-19 задълбочи вече съществуващите разделения, уязвимости и неравенства, както и разкри нови фрактури, включително грешки в човешките права”, каза той.

Той посочи стотиците милиони семейства, които са видели живота си „обърнат с главата надолу“ поради загуба на работни места и нарастващ дълг.

В същото време “болестта оказва непропорционално голямо влияние върху жените, малцинствата, хората с увреждания, възрастните хора, бежанците, мигрантите и коренното население”, заяви Гутериш.

В резултат, предупреди той, „напредъкът в равенството между половете е отложен назад години (и) крайната бедност се увеличава за първи път от десетилетия насам“.

В допълнение към неравенствата в отделните страни, ръководителят на ООН засегна неравенствата между държавите, що се отнася до достъпа до ваксините за COVID-19. 75 процента от всички дози ваксини са приложени само в 10 страни, посочи той, докато над 130 страни все още не са получили и една доза.

“Равенството при ваксините в крайна сметка е свързано с правата на човека”, каза Гутериш. “Ваксинационният национализъм го отрича.”

Отвъд пандемията Гутериш също подчерта необходимостта от повече действия в световен мащаб срещу системния расизъм и идеите за върховенство на белите. “Плесента на расизма изяжда институциите, социалните структури и ежедневието, понякога невидимо и коварно”, каза той.

Гутериш приветства „новото пробуждане в глобалната борба за расова справедливост“.

“Трябва също така да засилим борбата срещу възраждащия се неонацизъм, надмощието на белите, расовия и етнически мотивиран тероризъм,” каза Гутериш. “Опасността от тези движени от омраза движения нараства с всеки изминат ден”, каза той.

Последни новини

Говорителят на главния прокурор: През 2020 г. са разкрити над 2300 престъпления

Сийка Милева заяви, че се затвърждава тенденцията за намаляване на престъпността  По време на пресконференция за представяне на акценти от работата на Прокуратурата и Министерството...

Унгария обяви локдаун. СЗО предупреди за активизиране на Covid-19 в Централна и Източна Европа

Като цяло броят на новите случаи на зараза в Европа е нараснал миналата седмица с 9%  Световната здравна организация заяви, че има активизиране на случаите...

РЕГО: БСП води в град Варна, а ГЕРБ в областта

Институт „Рего“ проведе кратко електорално проучване сред жителите на област Варна. Въз основа на данните от изследването, може да се предположи, че избирателната активност...

Бойко Борисов: Пандемията не е отминала! В Европа третата вълна настъпва

 "Продължаваме да държим пандемията под контрол. На национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла в страната са заети...