Димитър Томов: Безгранична наглост и чудовищна кражба! Скопските фалшификатори обявяват безспорни факти от българската история за „македонски“

BIG5ЦИТАТИДимитър Томов: Безгранична наглост и чудовищна кражба! Скопските фалшификатори обявяват безспорни факти...
Нещата ще отидат на законното си място чрез организирането на съдебен процес, който да е публичен, с участие на световно признати юристи в областта на интелектуалната собственост, под юрисдикцията на съответния Европейски съд

 

Скопските фалшификатори обявяват безспорни факти от българската история за „македонски“, а след това се позовават на тях, продължавайки своите интелектуални престъпления. През последните десетилетия тази фалшификаторска неспирна дейност преминава през такива превъплъщения, че само чрез юридическата сила на фактическото, може да бъде опровергана и да се стопират със силата на съответно съдебно решение.

Примерите за безгранична наглост и чудовищна кражба на българско книжовно, културно, духовно и материално наследство са много. Научаваме се, че Институтът за македонска литература при Скопския университет, издал 135-томна поредица „македонска книжевност“, а т. 1-ви обхващал IХ-VIII век. Ясно е, че става дума за грандиозна кражба на други книжовности и литератури и най-вече за старата българска книжовност, възрожденската българска литература и нейните автори. От гледна точка на правото това е интелектуален грабеж, който е започнал преди десетилетия и продължава до днес.

Според наказателното право, това е продължавано престъпление. Драстични са посегателствата върху Братя Миладинови и техните „Български народни песни“. Осакатени са шедьоврите на българския класик Димитър Талев. Дори върху материални паметници се извършват зверски фалшификации – върху каменната плоча над гроба на Григор Пърличев са издълбани буквите, характерни за българския правопис и са подменени със осъвременени букви от тъй наречената македонска азбука.

Нещата ще отидат на законното си място чрез организирането на съдебен процес, който да е публичен, с участие на световно признати юристи в областта на интелектуалната собственост, под юрисдикцията на съответния Европейски съд, който се занимава с такива въпроси. Освен юристи, трябва да бъдат поканени и утвърдени учени-езиковеди, историци, археолози, политолози и пр. Да се чуе тяхната експертиза. Подобен процес ще даде възможност най-сетне пред света да се покаже и докаже какви фалшификации са извършвани с българската история, книжовност и въобще култура.

(из интервюто с писателя Димитър Томов за „Труд“)

[td_block_social_counter]

Последни новини