САЩ в 5-дневен национален траур след като жертвите на Covid-19 надхвърлиха половин милион

BIG5 АКТУАЛНО САЩ в 5-дневен национален траур след като жертвите на Covid-19 надхвърлиха половин...
Байдън посочи, че това е повече от общия брой на американските жертви от двете световни войни и войната във Виетнам

 

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви петдневен национален траур в памет на жертвите на коронавируса, съобщи прессекретарят му Джен Псаки.

Знамената на всички американски федерални сгради ще бъдат свалени на половин мачта, за да се почете паметта на половин милион жертви на Covid-19 в страната.

По време на емоционална церемония в Белия дом американския президент Джо Байдън отбеляза смъртта на над половин милиона следствие на Covid-19 в страната.

Байдън, съпругата му Джил и вицепрезидентът Камала Харис и нейния съпруг Дъг Емхоф запазиха мълчание пред 500 свещи, които представят печалния рекорд. Президентът посочи, че починалите над половин милион за една година по време на пандемията са повече от общия брой на американските жертви от двете световни войни и войната във Виетнам. Той призова да не се забравят загубилите борбата с вируса и още, съобщава epicenter.bg.

„Също призовавам да действаме, да останем бдителни, да спазваме социална дистанция, да носим маски и да се ваксинирате, когато дойде вашия ред“.

Знамената около Белия дом и по федералните сгради, както и по американски посолства по света са свалени наполовина в знак на траур. Камбаните на Националната катедрала тук във Вашингтон биха 500 пъти в памет на починалите.

Още с встъпването си на власт Байдън направи справянето с пандемията свой топ приоритет. Той се отличи от предшественика си Доналд Тръмп, който минимизира опасността и който също политизира темата.

На бдението Байдън призова за пореден път за обединение при справянето с Covid-19 и за спиране на дезинформацията, която е “разделила семейства и общности в страната и е отнела прекалено много човешки животи.” Президентът също предупреди, че броят на жертвите на вируса в САЩ може да надхвърли 600 хиляди.

Последни новини

РЕГО: БСП води в град Варна, а ГЕРБ в областта

Институт „Рего“ проведе кратко електорално проучване сред жителите на област Варна. Въз основа на данните от изследването, може да се предположи, че избирателната активност...

Бойко Борисов: Пандемията не е отминала! В Европа третата вълна настъпва

 "Продължаваме да държим пандемията под контрол. На национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла в страната са заети...

Евроагенцията по лекарствата започва преглед на „Спутник V“

 Комисията по хуманна медицина към Европейската агенция по лекарствата започна цялостен преглед на руската ваксина "Спутник V".  Това е стъпка преди производителят да подаде...

Борисов продължава да раздава пари за религия – само това можело да изведе държавата напред

 „В България само етническата толерантност, разбирателството между религиите и между хората могат да изведат държавата напред“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на...