Заведения настояват за по-ниски наеми и такса смет

0
523

 

Собственици на заведения настояха за по-ниски наеми на общинските имоти, които ползват, както и на таксите за битови отпадъци и тротоарно право за разполагане на масите пред обектите.

 

Исканията са отправени в отворено писмо до Националното сдружение на общините от двете браншови асоциации, а целта – антикризисна подкрепа за бранша от страна на местната власт, съобщава БНР.

Общинските наеми и различните такси са значителна част от разходите на собствениците на заведения. Затова те смятат, че ако общините ги намалят или отменят, това ще помогне на бранша в годината на криза.

„Едно нормално заведение не би могло да плаща по няколко хиляди лева такса смет. При положение, че обектът на работи, това ще бъде доста голяма помощ“, коментира председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

От бранша настояват общините да преразгледат таксите за битови отпадъци, като ги опростят за периода, в който заведенията не са работили, а таксите за разрешенията за удължено работно време и общинските наеми да бъдат намалени наполовина.

„Искаме на местно ниво да се организират и да се сформират регионални антикризисни и икономически щабове, в които да има представителите и на засегнатите браншове и да се решава възникнали проблеми на момента“, посочи още Емил Коларов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here