Нагли ЧСИ-та безнаказано тормозят цяла България – след Хасково на ред е Тетевен!

0
907

Осъдиха и запорираха сметките на жена, въпреки че няма задължения

 

Жена от тетевенско разбира случайно, че е осъдена и е със запорирана сметка, въпреки че няма никакви задължения, към никакви институции, предаде Нова Тв. Как можеш да се окажеш без вина виновен?

52-годишната Дияна Микова от тетевенското село Гложене живее и работи със семейството си в Белгия. Прибира се няколко пъти в година в родното си село Гложене. Преди седмица отново е  в родния си дом и решава да внесе средства, с които да оперира, по своя сметка в българска банка.

„Служителката ми каза, че парите, които искам да си ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител”, разказва Дияна Микова.

Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на Община Тетевен, защото дължала 1374, 51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка.

„Служителката ми се извини, каза че е станала грешка, ще уведоми частният съдебен изпълнител и ще се разреши проблема”, посочва Дияна.

Проблемът, обаче, се задълбочава. Запорът на сметката продължава да не е вдигнат. ЧСИ-то продължава с действията си и запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува. Писмото е получено преди ден. И налице са вече не само материални щети, но и морални.

„Те, подронват авторитета ми, че аз не съм си платила 1374 лв. и затова са ме дали на съд. Това ще го разбере цялото село”, оплака се потърпевшата.

Придружихме  Дияна Микова, за да разберем, от къде идва проблема. В данъчното ни препращат към кмета. „Никаква информация не можем да даваме. Трябва да запознаете кмета и ако той реши – ние сме на линия”, заяви служителката.

След като запознахме с казуса кмета и изчакахме около час, данъчните служители изложиха своята версия. Оказва се, че Дияна Микова от Гложене е осъдена още на 17 юли, въпреки че като се е прибрала от Белгия, на 9 юли, си е платила всички задължения към общината.

„Всичко е платено”, заяви Искра Иванова – началник – отдел „Местни данъци и такси” – Община Тетевен

Въпрос: „Въпреки това е осъдена?”

Иванова: „Осъдена е, защото сме предали на адвокат, която задвижва делата. Тя не е уведомила ЧСИ.”

Дияна Микова: „Как да уведомя ЧСИ, като не знам, че съм осъдена”.

Иванова: „ Не, че признаваме вина, просто е разминаване във времето. Вина не търсим.”

Въпрос: „Вие определяте, като разминаване във времето, това че вие имате лоша комуникация с юриста от отдела си?”

Иванова: „Не мога да твърдя, че имаме лоша комуникация.”

Въпрос: ”На 9-ти съм си платил данъците. И по някакъв начин това да индикира в системата и така да се предотврати цялата абсурдна процедура по задвижване на дело на 16-ти. Какъв е смисъла?”

Иванова: „Не мога да отговоря така. Трябва да проверя, какво се е случило във времето. Не мога да отговоря така.”

В крайна сметка, от данъчното в Тетевен се задействаха да оневинят 52-годишната жена от Гложене, на която са начислени и такси по делата за около още 700 лв.

„Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото”, заяви Искра Иванова – началник – отдел „Местни данъци и такси” – Община Тетевен

След като стана ясно, че виновен няма, но общината ще се погрижи да оневини без вина виновната жена, Дияна Микова се свърза с кантората на Частния съдебен изпълнител в Ловеч, за да попита, кога ще й бъде вдигнат запора. От там отговориха, че това ще стане след две седмици.

И така, Дияна Микова от Гложене ще стои още седмица, седмица и нещо със запорирана сметка и без средства, заради изгубени в превода институции.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Такъв е и последния случай, в който ЧСИ-то от Хасково Николета Кавакова решава да наложи запор върху личните и фирмени сметки на лице, което няма нищо общо с разследвания от Кавакова казус! Все едно ЧСИ-то да наложи запор на Илън Мъск, щото Порожанов не си е внесал вноските по кредита за чисто новата си Тесла.

Какъв всъщност е случая?

Казусът е обикновен и елементарен. ЧСИ-то Николета Кавакова от Хасково изпраща писмо до лицето Величко Сянков с което му съобщава, че въз основа на изпълнителен лист от 27.06.2017 основан на Съдебни решение от 2016 година на Окръжния съд в Хасково и Районния съд в Харманли, налага запор върху личните и бизнес сметки и взимания на Сянков. Защо ли? Ами защото в миналото Сянков имал договори за наем и собственост по които е имало възражения от трета страна. И всичко това щеше да е ОК, ако не бе един дребен детайл! А той е, че Величко Сянков и фирмата му от близо 2 години нямат нищо общо с въпросния имот, а целият договор за наем, както и всички вземания по него отдавна и съвсем законно са прехвърлени на ново юридическо лице, което ясно си личи от Нотариална покана подписана от новия собственик!

Какво се получава?

Получава се това, че ЧСИ Николета Кавакова от Хасково съвсем съзнателно тормози, като налага запор върху сметките, лице което отдавна няма нищо общо с представяния от нея казус. Кавакова право това съзнателно, защото другият вариант е, тя да е напълно юридически неграмотна. Не, че последното е невъзможно, куцо и съкато стана съдебен изпълнител у нас през последните години, но е малко вероятно. По вероятно е Кавакова да изпълнява поръчки обслужващи чужди бизнес интереси. А както знаете, в малките градове няма тайни, а тинята плува най отгоре!

В този ред на мисли, може би е време главният прокурор Иван Гешев да насочи своя поглед и към “дейността” на така наречените частни съдебни изпълнители. Не е тайна, а медийните свидетелства са стотици, че именно чрез тяхна помощ у нас са реализирани един куп далавери, повечето от тях незаконни и брутално скандални.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here