„Амнести Интернешънъл“ се възмути от езика на омразата на Навални, вече не го приемат за „затворник на съвестта“

BIG5 ПРОФИЛ "Амнести Интернешънъл" се възмути от езика на омразата на Навални, вече не...
Отговарящият за връзките с медиите на Амнести за Русия и Евразия Александър Артемиев каза, че получените сигнали са във връзка със стари видео записи и постове в социалните мрежи, в които Навални е изказвал противоречиви позиции

 

Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл ревизира решението си, с което преди беше обявила руския опозиционер Алексей Навални за „затворник на съвестта“. Причина за това е фактът, че той не е осъдил публично свои стари изказвания, които могат да бъдат определени като дискриминация и реч на омразата.

Това потвърди пред Радио Свободна Европа Денис Кривошеев, зам.-директор на офиса на организацията за Европа и Централна Азия. По думите му, Амнести Интернешънъл обаче ще продължи да се бори за освобождаването на най-известния критик на Кремъл.

„Някои от коментарите си, които Навални не е осъдил публично досега, достигат прага на подстрекаването към омраза и това е в противоречие с определението на Амнести за затворник на съвестта“, обясни Кривошеев.

Организацията обикновено обявява за „затворници на съвестта“ правозащитни и други активисти, които са преследвани от властите в страните им по политически причини в нарушение на човешките им права.

Кривошеев подчерта, че решението на Амнести Интенешънъл да отмени този статут на Навални, „не променя решимостта ни да се борим за незабавното му освобождаване и за прекратяване на политически мотивираното му преследване от руските власти“.

Той припомни, че по този повод организцията вече предаде на Москва подписка, подкрепена от 200 хиляди души, в която се настоява за незабавното освобождаване на руския опозиционер.

Решението на Амнести обаче предизвика критични реакции. Съюзници на Навални обвиниха правозащитната група, че се е поддала на натиска на проправителствени журналисти от Русия.

„Това е шокиращо и срамно. Навални няма вече да бъде смятан за „затворник на съвестта“, защото неговите възгледи сега са определени като реч на омразата? Забравих, че само будни пацифисти могат да бъдат преследвани“, каза Марк Галеоти, експерт и писател по темите, свързани с Русия.

Отговарящият за връзките с медиите на Амнести за Русия и Евразия Александър Артемиев каза, че получените сигнали са във връзка със стари видео записи и постове в социалните мрежи, в които Навални е изказвал противоречиви позиции. Според него това е „поредната тактика за делегитимиране на работата на Навални“.

Артемиев каза, че до решението на Амнести се е стигнало след координирана кампания, направена „не от добро желание, а злонамерено“. Въпреки това организацията не е могла да пренебрегне сигналите.

Ръководителят на щабовете на Навални Леонид Волков коментира, че процедурата по даването и отнемането на този статут на Навални се е оказала „изключително срамна“.

Адвокатът от Фонда за борба с корупцията Александър Головач публично се отказа от статута си на „затворник на съвестта“, получен от Амнести интернешънъл през 2018 г.

Миналата събота Алексей Навални получи две присъди в един ден – първо беше осъден на втора инстанция на 2 години и половина трудов лагер заради нарушена стара условна присъда, а след това получи и глоба от 11 500 долара за клевета срещу ветеран от Втората световна война.

През август той беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия, а после беше излекуван в Германия. През януари той беше арестуван в Москва след като слезе от самолета от Берлин.

Двете дела в събота бяха разглеждани на фона на призивите на ЕС и САЩ политикът да бъде освободен незабавно. Същото постанови и Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ). Русия коментира това като намеса във вътрешните работи на страната.

Ето някои други от изказванията на Навални:

През 2000-те, много преди да се издигне до международна слава, активистът и блогърът беше тясно свързан с руската крайнодясна сцена и беше познато лице в „Руския марш“, ултранационалистическо движение, изразяващо и разпространяващо ксенофобски възгледи както към имигрантите, така и към хората живеещи в руския южен кавказки регион.

По това време той също публикува видеоклипове, в които сравнява кавказки мюсюлмани и мигранти с хлебарки и дори предлага да се използват „пистолети“ срещу тях в един такъв клип.

Видео, на което Алексей Навални сравнява мюсюлманите с хлебарки, подкрепя правото на оръжие в Русия и размахва пистолет:

 

По-късно, докато се кандидатира за поста на кмет на Москва, той значително смекчи своята реторика, но всъщност никога не се отказа от предишните си изявления.

През 2017 г. в интервю за „Гардиън“ той заяви, че „не съжалява“ за предишните си изявления и нарече сравнението си на мигранти с хлебарки „артистичен лиценз“.

Точно през октомври миналата година той каза пред германското списание Der Spiegel, че има „същите възгледи“, които е имал при влизането в политиката.

„Туитове от десетилетия? Невероятно е да се види ревизионизмът около Навални, откакто той се превърна в известно име на Запад.

Това е от миналия октомври (2020) в @derspiegel. Той говореше защо е изключен от либералната партия Яблоко (заради крайнодесните му възгледи)“, разказва в Туитър Брайън Макдоналд.

Последното затваряне на Алексей Навални обаче е свързано със случай от 2014 г., когато той е признат за виновен в присвояване на 30 милиона рубли (400 000 долара) от две компании, включително френската марка за козметика Yves Rocher.

По това време той получи условна присъда, която по-късно наруши, според последното съдебно решение. Така условната му присъда бе преобразувана в реална, уточнява „Поглед.инфо“.

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...