БНТ предизвика антисемитски скандал

BIG5 ПРОФИЛ БНТ предизвика антисемитски скандал
Кошлуков се извини и обеща наказания

 

Предаването на Орлин Горанов „Последният печели“ по БНТ става център на голям скандал, в следствие на антисемитско изказване, базирано на фалшиви факти.

Ето и текста, който Горанов цитира и който твърди, че е на известния шахматист Боби Фишер: “Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагер , там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.Това е проблемът с евреите”.

Първа реагира Леа Коен с гневен пост в социалната мрежа:

Това нечувано по своя характер антисемитско изявление беше гарнитура към нелепия въпрос: Кой шахматист има еврейски корени.

Такива “корени”, годподинчо, имат стотина световно известни шахматисти, между които световните шампиони Михаил Ботвиник и Михаил Тал.

Отговорът обаче светкавично беше: Боби Фишер.

След който ни в клин, ни в ръкав Горанов добави своя ценен коментар: “Между другото, той не се изказва особено ласкаво за евреите” и прочете текст, достоен за пропагандата на Третия райх.

А, бе, аланкоулу! Фишер е известен хейтър, той единствен поздрави атентата от 11 септември и каза, че отива да празнува, пожелаваше редовно на Америка катастрофи и бедствия и е доказан луд. Освен това е self hating Jew, от ония които мразят до дъно народа си, има такива изроди. Друг такъв е Шломо Занд, чиито антисемитски теории са част от арсенала на антисемитите, когато искат да атакуват евреите.

Та въпросът ми, който най-сериозно задавам към СЕМ и към БНТ, е: Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?

Отвратена съм!

 

По-късно Леа Коен разпространи Отворено писмо до генералния директорна БНТ Емил Кошлуков (виж пълния текст -тук-), в което се подчертава, че „Този текст уронва също така престижа на нас, българските граждани, които по традиция се стремим България да бъде територия на толерантност, религиозна и етническа търпимост и сме доказали, че това е възможно , включително в най- мрачни времена“.

В писмото, подписано от над 50 общественици и интелектуалци, се изразява надежда, че отговорните инстанции и прокуратурата ще вземат бързи мерки за наказанието на виновните.

Няколко часа по-късно генералният директор Емил Кошлуков пусна официална позиция на страницата си във Фейсбук, в която няколко пъти се извинява на засегнатите страни и заявява, че ще наложи най-тежките наказания на всички виновни за допусната грешка. Не става ясно обаче каква ще е съдбата на воденото от Орлин Горанов предаване-викторина. „Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир“, декларира Кошлуков.

 

После допълва: „Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда. В предаването „Последният печели“, от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети. Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия“.

Последни новини

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...

Борисов инспектира ремонта на Околовръстното на Пловдив: Хората одобряват това, което правим

 За магистрала „Тракия“ – едното платно ще стане днес, в което беше катастрофата и утре ще поправят повредения асфалт в другото платно, допълни премиерът  С...

Гласуването с хартия издава купения и контролиран вот

 Коментар на Цветозар Томов  „ЦИК публикува отворените данни от изборите и вече има възможност за по-детайлни анализи. Първото, което се опитах да проверя, е разликата...