Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони...

 

В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват да получат подписан акт 16 и да влязат в имотите си.

 

Въпреки, че на пръв поглед тази история изглежда ясна – двама съдружници се скарват, делят си бизнеса и страдат хората от това – истината е много по-страшна. Оказва се, че с помощта на обръчи от фирми единият съдружник не само, че завлича другия със стотици хиляди левове, повличайки и собствениците на апартаменти, но и успява да фалира собствената си фирма с цел забогатяване. Как? Четете надолу.

Каква е хронологията

Казусът с Beso Homes стартира още през март 2019 г., когато строителната фирма “Инно Билд Инженеринг” ЕООД приключва дейност по обекта и я предава на управляваната от Кръстев “Си би Глобал Инвестмънт” ООД. Строителната фирма съдейства и за получаването на акт 15, като организира парти-коктейл за собствениците, за да предаде сградата, разказват очевидци.
Няколко месеца по-късно Кръстев оттегля пълномощното на Десислава Петрова (действителен собственик според търговския регистър на “Си Би Глобал Инвестмънт” ООД), да представлява инвеститора при продажбата на апартаменти, с което бетонира пълния си контрол като едноличен управител на дружеството. Основната идея е Красен да събере последните вноски по договорите със собствениците и да не ги подели със съдружника си, който е изхвърлен от фирмата.
След това управителят прави всичко възможно да манипулира собствениците, като си съчинява историята, че необходимите за приемане на сградата книжа се укриват от Емануил Лазаров, който е построил сградата. Всъщност управляваната от Кръстев фирма има задължение да заплати възнаграждение за надзора на сградата, за архитектите и други разходи. Като не изпълнява това си задължение, създава пречки пред получаването на акт 16 за сградата. Това накара собствениците да напишат отворено писмо до медиите, с което да апелират към прокуратурата да разследва защо те все още не могат да започнат да ползват апартаментите си.
Наясно със създалата се ситуация фирмата “Кепитал фанд” АД (която е съдружник в “Си Би Глобал Инвестмънт”) решава със собствени средства да заплати дължимите суми, за да бъде назначена комисия за получаване на акт 16. Макар да е съдружник във фирмата, “Кепитал фанд” няма никакви права да управлява фирмата или да влияе на нейните решения. Интересът на “Кепитал фанд” съвпада с този на “Си Би Глобал Инвестмънт” – да бъде получен акт 16 и поради тази причина заплаща всички незаплатени суми, което действие директно води до ускоряване на процедурата по приемане.
Тогава управителят на “Си Би Глобал Инвестмънт” Красен Кръстев събира собствениците и започва да ги убеждава, че “Кепитал фанд” и Емануил Лазаров възпрепятства вкарването на сградата, като укрива книжата. Тук отново целта е да се създаде впечатлението, че той прави всичко възможно сградата да получи акт 16, а съдружникът само пречи. Главната цел е ясна – да бъдат събрани еднолично парите от ужилените от неговата фирма собственици. Това, разбира се, не удовлетворява собствениците, защото всеки знае, че управителят може еднолично в рамките на седмица да извади дубликати на всички документи от съответните институции. И към този момент единствено управителят може да направи това, действайки от името на компанията.

След като фирмата “Кепитал фанд” разплаща всички задължения на Красен Кръстев и акт 15 е получен, Кръстев изпраща акта до всички собственици, с което декларира, че ангажиментите към договорите им с неговата фирма “Си Би Глобал Инвестмънт” са изпълнени и изисква заплащане поредна част от цената за закупените от тях имоти.

Обръчите от фирми

Казусът, в който е въвлечена агенцията Beso Homes, е скандален сам по себе си, но още по-скандално е забогатяването на Кръстев на гърба на хората и на бившия си съдружник. Бърза проверка в Търговския регистър показва доста интересни данни за него.

През 2019 фирмата, на която “Си Би Глобал Инвестмънт” ООД управител е Красен Кръстев, подписва запис на заповед за 25 000 с фирмата “Спийди 911” ООД с управител не кой да е, а собствената му съпруга Грета Кръстева. Малко по-късно той подписва още една на същата стойност, което директно води до генерирането на задължения от 50 000, които са платими на съответната дата веднага, без протест и без условия (все пак е запис на заповед).

Година по-късно Кръстев подписва неизвестен брой документи, с които задължава собствената си фирма и съответно и съдружника си “Кепитал фанд” АД, който от две години няма никакъв контрол във фирмата и не може да се разпорежда с нея. Стойността на тези договори, подписани с “Българска Търговско Промишлена Група” ЕООД (собственик на капитала е не кой да е, а неговата любима – Грета Кръстева чрез фирмата “Спийди 911” ООД). Още по-скандалното е, че въпросната фирма е с управител самия Красен Кръстев до 10.12.2019 г., когато във владение влиза Николета Димитрова, но собственик на капитала си остава неговата жена Грета Кръстева.

И ако това ви звучи като сложна схема, следващата е още по-интересна.

Красен Кръстев подписва договори, с които задължава фирмата и с господин на име Юлиян Младенов като физическо лице, който е негов ортак и съуправител във фирмата “КИК” ООД, където пък един от съдружниците е отново Грета Кръстева.

Всички тези договори са подписани без знанието на другия съдружник. Сега фирмата е обявена в несъстоятелност, а Кръстев, с помощта на удобния арбитражен съд, осъжда собствената си фирма да плаща на жена му. Важното е парите да не излизат от семейството.

В следващия материал очаквайте още по-пикантни детайли за делата на г-н Кръстев в сегашните му начинания.

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...