Ереван е блокиран, след като армията поиска оставката на премиера

BIG5 ПРОФИЛ Ереван е блокиран, след като армията поиска оставката на премиера

 

Никол Пашинян заяви, че това е опит за преврат и събра свои привърженици на митинг. Стигна се до сблъсъци

 

Генералният щаб на арменската армия поиска оставката на премиера Никол Пашинян, след това улиците на столицата на Ереван бяха блокирани от протестиращи, които настояват за същото, съобщава РИА Новости.

В момента обстановката е напрегната, протестиращите блокират и входно-изходните пътища към града, а все повече хора се стичат към центъра. Същевременно на митинг се събраха и привърженици на Пашинян. Противниците на премиера скандират на площада на Свободата „Никол – предател!“.

Вече са станали няколко сблъсъка между двете групи, като засега полицията успява да раздели враждуващите.

Службата за национална сигурност на Армения предупреди митингуващите, че ще носят отговорност за действия, застрашаващи националната сигурност: „Призоваваме гражданите да не се поддават на провокации, да спазват реда и да са бдителни“, се казва в съобщението.

Пашинян загуби популярност, след като сключи мирно споразумение с Азербайджан за военния конфликт в Нагорни Карабах (тогава Армения трябваше да се откаже от Келбаджарския, Лачинския и Агдамовския райони, които минаха под контрола на Азербайджан. Още тогава в страната започнаха протести срещу премиера).

А повод за днешните вълнения стана решението на Пашинян да уволни първия зам.-началник на Генералния щаб Тигран Хачатрян. Последният се изказа иронично относно думите на премиера, че във военния конфликт с Азербайджан не е можело да се използват руските ракетни комплекси „Искандер“, защото ракетите им „не се взривяват“ или „се взривяват на 10%“.

След вестта за решението на премиера да уволни Хачатрян, Генералният щаб на армията излезе с изявление в защита на своя зам.-началник, като нарече това действие „противодържавно и безотговорно действие“.

„Въоръжените сили на Армения дълго време търпеливо понасяха нападките на властите срещу армията, но всичко си има граници. Въоръжените сили на Армения изпълниха с чест своя дълг, рамо до рамо с народа се биха с враговете. Неефективното управление на властите и сериозните грешки във външната политика доведоха страната на границата на гибелта – се казва в изявлението на Генщаба. – Във връзка със стеклите се обстоятелства, въоръжените сили настояват за оставката на премиера и на правителството, като същевременно предупреждават да не се използва сила срещу народа, чийто синове загинаха в защита на родината. Армията винаги е била с народа, както и народът – с армията“.

На фона на хилядите протестиращи в Ереван, в правителственото здание се събраха председателят на парламента Арарат Мирзоян и заместникът му Ален Симонян, депутати и министри.

Самият Пашинян окачестви изявлението на Генщаба с пост във „Фейсбук“, с който заяви, че освобождава и началника на Генщаба Оник Гаспарян:

Изявлението на генералния щаб окачествявам като опит за военен преврат. Намираме се в сложна ситуация и реших да освободя от длъжност и началника на генералния щаб. Каня всички наши привърженици на Площада на републиката. Скоро ще се обърна към обществеността“.

Скоро към площада започнаха да се стичат привържениците на премиера и ситуацията стана още по-напрегната.

Малко след това Никол Пашинян излезе пред своите привърженици и заяви: „Въоръжените сили на Армения се подчиняват на народа и на премиера. Ситуацията в страната е напрегната, но ние трябва да се разберем, за да няма стълкновения. Готов съм да обсъдим възникналите въпроси. В Армения ние нямаме врагове“.

Той добави, че военачалниците, които уволни от Генщаба, си остават негови „братя, войници на Родината“ и заяви, че не възнамерява да бяга със семейството си от страната.

„Надявам се, че сте свикнали с информационния терор. Разпространяват различни слухове – че съм подготвил самолет, че с готвя да избягам. Ние сме  тук и при никакви обстоятелства няма да напуснем родината. Моето семейство е тук“, каза Пашинян.

Той и синът му се включиха в шествието на  своите привърженици, което премина през центърана града, и съвсем близо до площада на Свободата, където тече акцията на неговите противници. Периодично между хора от двете групи възникват стълкновения, съобщава РИА Новости.

 

РЕАКЦИЯТА НА РУСИЯ

В Кремъл наблюдават с изключителна тревога ситуацията в Армения, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

„Считаме, че това е само вътрешна работа на Армения – нашия много важен и близък съюзник в Кавказ – добави Дмитрий Песков. – Призоваваме всички към спокойствие. Ситуацията трябва да остане на конституционното поле“.

източник: Сега

Последни новини

Мая Манолова: Всеки ден парламентарен контрол за министрите на Борисов, първи е Ананиев

 „Не е лошо, че имаме ръбове, на тях ще се убожда Борисов всеки път. Всеки, който е решил да участва в политическия процес, иска...

Таксиметровите компании актуализират цените си

 Причината – от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса за такситата Почти всички таксиметрови компании в столицата вече са актуализирали цените си. Причината...

14 кандидати се отказаха от място в парламента – 9 от ДПС, 3 от ГЕРБ-СДС и 2 от ИТН

  ЦИК обяви окончателното разпределение на депутатските мандати  Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в парламента, като обяви окончателния състав на 45-ото Народно...

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....