Премиерът на Армения: Нека народът ме застреля на площада

BIG5 ЦИТАТИ Премиерът на Армения: Нека народът ме застреля на площада

Армията поиска оставката на Никол Пашинян, а протестиращите направиха палатков лагер пред парламента

 

„След войната (в Нагорни Карабах) много мислих за оставка. Но след това казах, че съм станал премиер не по своя воля, а така реши народът. И народът трябва да реши за моето оттегляне. Нека народът поиска оставката ми, нека ме застрелят на площада“.

Това заяви на митинг на свои поддръжници в Ереван премиерът на Армения Никол Пашинян и заплаши с арест всички свои противници, ако преминат границата на политическите изявления. Той  също така призова военните да защитават границите на страната и да се занимават със своите си дела.

Пашинян каза още, че е предлагал да се разгледа възможостта за извънредни парламентарни избори, но опозицията се е възползвала от това, за да радикализира ситуацията. Затова сега, по молба на поддръжниците си, сваля този въпрос от обсъждане.

Изявлението на Пашинян на митинга идва, след като тази сутрин Генералният щаб на арменската армия му поиска оставката, а след това улиците на столицата на Ереван бяха блокирани от протестиращи, които настояват за същото.

Цял ден обстановката бе напрегната, протестиращите блокираха и входно-изходните пътища към града, а след това се отправиха към центъра. Противниците на премиера скандират на площада на Свободата „Никол – предател!“. Около 10 000 човека са се събрали пред сградата на министерския съвет.

Преди малко опозиционните поддръжници започнаха да разпъват палатков лагер пред сградата на парламента – на бул. „Баграмян“, който е блокиран от протестиращите, също както и входовете към парламента. Полицията не се намесва. Някои от протестиращите докараха и дърва, за да се топлят през студената нощ в палатките.

Един от организаторите – председателят на партия „Родина“ и биви зам.-началник на Службата за национална сигурност Артур Ванецян, заяви, че акцията на опозицията на бул. „Баграмян“ ще бъде безсрочна.

 

На митинг през деня се събраха и привърженици на Пашинян. Възникнаха няколко сблъсъка между двете групи, като полицията успява да раздели враждуващите.

Службата за национална сигурност на Армения предупреди митингуващите, че ще носят отговорност за действия, застрашаващи националната сигурност: „Призоваваме гражданите да не се поддават на провокации, да спазват реда и да са бдителни“, се казва в съобщението.

Пашинян загуби популярност в страната си, след като през ноември 2020 г. сключи мирно споразумение с Азербайджан за военния конфликт в Нагорни Карабах (тогава Армения трябваше да се откаже от Келбаджарския, Лачинския и Агдамовския райони, които минаха под контрола на Азербайджан. Още тогава в страната започнаха протести срещу премиера).

А конкретен повод за днешните вълнения стана решението на Пашинян да уволни първия зам.-началник на Генералния щаб Тигран Хачатрян. Последният се изказа иронично относно думите на премиера, че във военния конфликт с Азербайджан не е можело да се използват руските ракетни комплекси „Искандер“, защото ракетите им „не се взривяват“ или „се взривяват на 10%“.

След вестта за решението на премиера да уволни Хачатрян, Генералният щаб на армията излезе с изявление в защита на своя зам.-началник, като нарече това действие „противодържавно и безотговорно действие“.

„Въоръжените сили на Армения дълго време търпеливо понасяха нападките на властите срещу армията, но всичко си има граници. Въоръжените сили на Армения изпълниха с чест своя дълг, рамо до рамо с народа се биха с враговете. Неефективното управление на властите и сериозните грешки във външната политика доведоха страната на границата на гибелта – се казва в изявлението на Генщаба. – Във връзка със стеклите се обстоятелства, въоръжените сили настояват за оставката на премиера и на правителството, като същевременно предупреждават да не се използва сила срещу народа, чийто синове загинаха в защита на родината. Армията винаги е била с народа, както и народът – с армията“.

По-късно днес Генералният щаб излезе с ново изявление, с което казва, че предишния призив за оставка на правителството не е бил направен под натиск или чужда диктовка.

„Това е твърдото убеждение и позиция на генерали и офицери, чиято цел е една – в този критичен момент да служат за спасението на Родината. Още веднъж потвърждаваме нашата твърда позиция“, се казва в него.

А малко след повторното изявление на Генщалба над Ереван демонстративно прелетяха изтребители от военната авиация на  страната.

На фона на хилядите протестиращи в Ереван, в правителственото здание се събраха председателят на парламента Арарат Мирзоян и заместникът му Ален Симонян, депутати и министри.

 

Самият Пашинян окачестви изявлението на Генщаба с пост във „Фейсбук“, с който заяви, че освобождава и началника на Генщаба Оник Гаспарян:

Изявлението на генералния щаб окачествявам като опит за военен преврат. Намираме се в сложна ситуация и реших да освободя от длъжност и началника на генералния щаб. Каня всички наши привърженици на Площада на републиката. Скоро ще се обърна към обществеността“.

Скоро към площада започнаха да се стичат привържениците на премиера и ситуацията стана още по-напрегната.

Малко след това Никол Пашинян излезе пред своите привърженици и заяви: „Въоръжените сили на Армения се подчиняват на народа и на премиера. Ситуацията в страната е напрегната, но ние трябва да се разберем, за да няма стълкновения. Готов съм да обсъдим възникналите въпроси. В Армения ние нямаме врагове“.

Той добави, че военачалниците, които уволни от Генщаба, си остават негови „братя, войници на Родината“ и заяви, че не възнамерява да бяга със семейството си от страната.

„Надявам се, че сте свикнали с информационния терор. Разпространяват различни слухове – че съм подготвил самолет, че с готвя да избягам. Ние сме  тук и при никакви обстоятелства няма да напуснем родината. Моето семейство е тук“, каза Пашинян.

Той и синът му се включиха в шествието на  своите привърженици, което премина през центърана града, и съвсем близо до площада на Свободата, където тече акцията на неговите противници. Периодично между хора от двете групи възникват стълкновения.

Управляващата фракция в арменския парламент – „Моята стъпка“, подкрепи Пашинян. Тя счита за недопустимо „политическото изявление на отделни военни и го окачествява като опит за военен преврат“. Фракцията призова „нашите съграждани да дойдат с нас на площада на Републиката мирно и без насилие да реализира нашето конституционно право за власт на народа“.

 

РЕАКЦИИ

В Кремъл наблюдават с изключителна тревога ситуацията в Армения, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

„Считаме, че това е само вътрешна работа на Армения – нашия много важен и близък съюзник в Кавказ – добави Дмитрий Песков. – Призоваваме всички към спокойствие. Ситуацията трябва да остане на конституционното поле“.

Турция следи внимателно събитията в Ереван, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу. Стабилността в Армения е важна за примирието в Нагорни Карабах, добави той.

„Договорихме се за Карабах в рамките на три страни и стабилността в тези три страни е много важна, за да се опрувлавя процесът там. Следим събитията в Армения чрез медиите, но се стараем да получаваме по-детайлна информация по свои канали“, каза Чавушоглу в Будапеща, където е на работно посещение.

източник: Сега

Последни новини

OpenLux: Шефът на „Лукойл“ – собственик на „България мол“

Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен...

Боряна Димитрова: ГЕРБ изгуби битката и в медиите и социалните мрежи

Партията на Слави спечели от активността си по време на кампанията в социалните мрежи, смята социологът  Привържениците на ГЕРБ са разочаровани от липсата на активно...

„Галъп”: България иска кабинет анти-ГЕРБ

64,4 % не вярват, че този парламент ще излъчи правителство, 54,5% искат кабинет на Слави Трифонов, сочи проучването  Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство...

Австрия предлага да бъде домакин на евентуална среща между Байдън и Путин

 Австрия предлага своята столица Виена като място за евентуална среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин. Това стана, след...