Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

BIG5 АКТУАЛНО Референдумът в Обзор ще е валиден - над 60% избирателна активност
Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет

 

Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6 села към 15.00 часа, които гласуват днес на референдум дали да се отделят от Несебър в самостоятелна община. Това означава, че допитването ще е валидно, тъй като за това се изискват над 40% от имащите право на глас.

В Обзор, Паницово, Приселци, Раковково, Баня, Козница и Емона те са 2214 души, които трябва да отговарят с „да“ или „не“ на въпроса „Подкрепяте ли предложението за обособяване на самостоятелна община с център Обзор?“.

Най-голям е бил напливът към урните до 13.00 ч., когато е гласувало близо половината население от Обзор и селата.

Инициативата за обособяването на нова община обхваща град Обзор и селата Баня, Емона, Приселци, Паницово, Раковсково и Козница. Те се намират северно от Стара планина и на повече от 40 км от общинския център Несебър.

Ако над половината от избирателите са отговорили с „да“ на въпроса за отделянето на Обзор и шестте селища от община Несебър, областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет.

Няма жалби и сигнали за нарушения на вота до момента.

Най-висока е избирателната активност в село Приселци, където 70 на 100 от жителите вече са гласували. От 48 избиратели в Приселци до обяд бяха гласували 42-ма души.

От сутринта пред избирателните секции в град Обзор се извиват опашки. Много избиратели чакат търпеливо, за да дадат своя вот.

Пред избирателната секция в село Баня още от сутринта също се струпаха хора.

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...