Сърбия получи 100 000 дози руска ваксина

BIG5 АКТУАЛНО Сърбия получи 100 000 дози руска ваксина

Президентът на Сърбия Александър Вучич посрещна на летището в Белград снощи самолет от Русия, докарал 100 000 дози ваксина против коронавирус Спутник V, съобщава вестник „Новости“. Руските ни прятели доставиха съвсем навреме всичко, за което сме се договорили, каза Вучич и съобщи, че Сърбия има общо 290 000 дози руска ваксина.

Той благодари на руския президент Владимир Путин за това, че в Русия са проявили разбиране за Сърбия и са намерили начин да ѝ помогнат.

Президентът изрази надежда, че Сърбия ще успее да започне производство на Спутник V до края на годината, с капацитет до 20 000 дози. „Още нищо не сме получили по механизма Ковакс, надявам се да получим до края на март“, каза още Вучич, цитиран от БТА.

В Сърбия днес пристигат 58 500 дози ваксина против коронавирус от „Пфайзер/Бионтек“, съобщи премиерът Ана Бърнабич и допълни, че на 5 март в страната ще пристигнат и 500 000 дози ваксина Синофарм от Китай. Ние нямаме проблем с ваксините, заяви премиерът, цитирана от вестник „Данас“.

Запитана за възможността ЕС да въведе „COVID паспорти“ в ЕС, тя направи оценката, че „това противоречи на всяка европейска ценност“, преди всичко на свободата на движение и правото на избор.

Въвеждането на подобни документи би довело до дискриминиране на хора, които по здравословни или други причини не могат да се ваксинират, посочи Бърнабич и заяви, че ако все пак ЕС вземе решение да въведе подобни документи, Сърбия има информационна система и е готова за това.

Помолена да коментира епидемиологичната ситуация в Сърбия, премиерът направи оценката, че ситуацията в COVID болниците е тежка и добави, че всеки гражданин трябва да направи „още едно индивидуално усилие“ с цел да бъде спряна епидемията. През уикенда всички инспекции са били на терена, за да проверят спазват ли се новите мерки, каза тя, като изрази надежда, че тези мерки ще дадат резултат, но предупреди, че са получени голям брой сигнали за нелегални „корона партита“.

Такава сбирка – мини пънк концерт организираха група млади хора под Бранковия мост в центъра на Балград и дори не спряха музиката когато дойде полицията, съобщават сръбските вестници. Организаторът на „корона парти“ в петък срещу събота, на което се бяха събрали около 120 души, призна отговорността си за неспазване на епидемиологичните мерки и бе осъден на три месеца затвор, информира „Данас“.

Единственият начин да излезем от омагьосания кръг и да намалим увеличението на броя на новозаразените е строг локдаун. Всичко трябва да бъде затворено за две-три седмици, като ваксинацията продължи със същия темп, иначе всичко, което постигнахме досега, ще се провали, заяви проф. д-р Радмило Янкович, заместник директор на Университетския клиничен център в Ниш, цитиран от вестник „Курир“.

Доста хора са в интензивните отделения, на респиратори и доста умират след първата доза ваксина, защото изобщо не спазват мерките. Не искат и да чуят, че имунитет се създава не щом бъдат ваксинирани, а доста по-късно, напомни лекарят. Няма никакво икономическо оправдание /…./ трябва да имаме мерки, насочени към това да нямаме нито един починал. Не може да се задоволяваме с това да имаме баланс на живота и епидемията, в който знаем, че всекидневно ще умират хора“, подчерта д-р Янкович.

Последни новини

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...

Борисов инспектира ремонта на Околовръстното на Пловдив: Хората одобряват това, което правим

 За магистрала „Тракия“ – едното платно ще стане днес, в което беше катастрофата и утре ще поправят повредения асфалт в другото платно, допълни премиерът  С...

Гласуването с хартия издава купения и контролиран вот

 Коментар на Цветозар Томов  „ЦИК публикува отворените данни от изборите и вече има възможност за по-детайлни анализи. Първото, което се опитах да проверя, е разликата...