Войн Божинов: Използват се методи, за да бъде изтрит споменът за огромната роля на Русия за нашето освобождение

BIG5 ПРОФИЛ Войн Божинов: Използват се методи, за да бъде изтрит споменът за огромната...
Няма националноосвободително движение в света, което да е успяло само, подчерта историкът

 

Трети март трябва да бъде националният празник на България, защото без тази дата нямаше да съществува Българската държава, нямаше да бъдат осъществени Съединението и Независимостта“. Това заяви категорично пред БНР историкът от БАН Войн Божинов.

По думите му проблемът на 3-ти март е, че е свързан с Русия:

„А това не е никак политкоректно във времена, в които на споменаването на името Русия не се гледа с добро око, не е добра кариерна инвестиция“.

Историкът изказа подозрение, че в България се води спор дали 3-ти март да бъде национален празник на страната, за да се прави опит да се подмени историческата реалност и да се фалшифицира миналото ни:

Използват се методи, за да бъде изтрит споменът за огромната роля на Русия за нашето освобождение. Разбира се, Руската империя преследва своите геополитически интереси. Това е велика сила, която няма начин да не защитава интересите си в такъв важен за нея регион като Балканите. Това върховно вплитане на интересите на империята и на българския народ води до нашето освобождение и това е исторически факт, който не трябва да бъде пренебрегван, но и постоянно повтарян“.

Войн Божинов подчерта, че няма националноосвободително движение в света, което да е успяло само.

„Преди да води войната за нашето освобождение, Русия подписва с Австро-Унгария две споразумения, с които се ангажира да не допуска създаването на голяма славянска държава на Балканите. Руската дипломация начертава Санстефанска България, за да може да си даде един плацдарм, от който да тръгне на Берлинския конгрес и да спаси възможно повече от това, което е заложено“, обясни историкът и добави:

Санстефанският договор лежи върху основата на Българската екзархия, призната с ферман от 1870 г. Създаването на голяма славянска държава бива прието като заплаха на западните интереси и затова Берлинският конгрес се очертава като безалтернативно историческо стечение на обстоятелствата„.

Историкът от БАН предлага Българската православна църква да канонизира руския император Александър II:

„Не само като защитник на православния български народ, а защото е осъществил чудо, тъй като в онази геополитическа ситуация действително е било равнозначно на чудо да се освободи Българската държава. Защото нация без държава е обречена“.

Интервюто на Петър Волгин с Войн Божинов в предаването „12+4“ можете да чуете от звуковия файл –тук

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...