Илияна Йотова: Надявам се последен мандат председател на парламента си позволи от Върха на свободата да ни каже да си затворим устата, но няма кой да забрани силата на словото и на духа

BIG5 АКТУАЛНО Илияна Йотова: Надявам се последен мандат председател на парламента си позволи от...

Вицепрезидентът посочи, че днес имаме нужда да се освободим от страховете си и да бъдем силни

 

Официалните чествания за 143-годишнината от Освобождението на България от османска власт започнаха пред Паметника на Незнайния воин в София. Там с гвардейски ритуал беше издигнато националното знаме.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов прие рапорта на началника на почетния караул, а под звуците на представителния духов оркестър четирима гвардейци пренесоха тържествено националния трибагреник.

Министри, депутати и дипломати бяха официални гости на церемонията. След края ѝ вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че днес имаме нужда да се освободим от страховете си и да бъдем силни.

Надявам се за последен мандат председател на парламента си позволи точно от Върха на свободата да ни каже, че трябва да си затворим устата, но няма кой да забрани силата на словото и на духа, подчерта Илияна Йотова пред журналисти.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Убедена съм, че политици, които мислят така, са политици на българското минало, а не на българското бъдеще“, допълни тя.

„Освобождението на България не е подарената свобода. Пет века националноосвободително движение, въстания от първия ден на поробването на България, сочат, че този народ не се погуби, устоя своите ценности и някой днес да се опитва да каже, че българската свобода е плод на кроежи, политически мерки на Великите сили или подарена свобода, защото така е трябвало да бъде в една разпадаща се Османска империя, е един много злополучен опит да се пренаписва не само българската, но и световната история. Това трябва да бъде нашият завет към поколенията, както и тези преди нас ни завещаха истината за българската свобода“, заяви вицепрезидентът.

Тя подчерта, че днес имаме много важна задача със силите , които има българската нация да успеем да се преборим с предизвикателствата и кризата, която ни притиска отвсякъде. „Тя не е само здравна и санитарна, тя е икономическа, тя е криза и на българското общество. На тази дата вярвам в силите на българския народ и че всички заедно и обединени можем да преминем през тези предизвикателства и да построим бъдещето на страната ни“, допълни още Йотова.

Десетки поднесоха цветя на Паметника на Незнайния воин. Пред президентството се проведе тържествена смяна на почетния караул.

 

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...