Русия: Вашингтон да не си играе с огъня

BIG5 ПРОФИЛ Русия: Вашингтон да не си играе с огъня
Москва ще отвърне на санкциите реципрочно, но не и симетрично, заяви Мария Захарова

 

Руското външно министерство нарече новите санкции на САЩ срещу Москва „враждебна антируска атака“ и призова Вашингтон „да не си играе с огъня“, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

По-рано САЩ и Европейският съюз наложиха ограничения на Русия, обвързвайки ги със ситуацията около Алексей Навални.

„Абсурдът тържествува, когато за причина за налагането на санкции се обяви предварително замислена провокация с предполагаемото „отравяне“ на Навални с определени „бойни химикали“. Всичко това е само оправдание за продължаване на откритата намеса във вътрешните ни работи“, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова в коментар, публикуван на уебсайта на ведомството.

Русия няма да се примири с подобни стъпки от Вашингтон: Москва ще отговори, „въз основа на принципа на реципрочност, не непременно симетрично“, каза дипломатът.

Както посочи Захарова, „решенията да се наложи нещо на Русия чрез санкции или друг натиск се провалиха в миналото и ще се провалят и сега“.

„Ако САЩ не са готови за равноправен диалог на разумна основа, това е техен избор. Независимо от американските „пристрастия към санкциите“, ние ще продължим последователно и решително да защитаваме националните интереси, отблъсквайки всяка агресия“, каза тя.

Съединените щати, налагайки санкции срещу Руската федерация, се представят като борци срещу химическото оръжие, въпреки че самите те все още не са го унищожили, за разлика от Русия, заяви Мария Захарова. Според нея Вашингтон – като „сериен нарушител на международни договори и споразумения в областта на контрола върху оръжията и неразпространението, по дефиниция е лишен от моралното право да „изнася лекции на другите.“

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Захарова подчерта, че от 2017 г. Русия „просто няма“ химическо оръжие и призова Съединените щати също да изпълнят задълженията си в този контекст – „вместо да бъдат въвлечени в нов кръг от конфронтации.

„Предполагаме, че американската администрация не осъзнава, че времената са се променили отдавна и че опитите за диктат в съвременните геополитически реалности са контрапродуктивни за тези, които не могат да се откажат от тях“, добави Захарова.

Санкции на САЩ

Както заяви в Държавния департамент на САЩ, Вашингтон ще спре да предоставя на Москва каквато и да е помощ, освен спешна хуманитарна помощ. Освен това САЩ наложиха забрана за износ на отбранителни технологии и отпускане на заеми на Москва.

Министерството на финансите на САЩ наложи ограничения на седем „високопоставени представители“ на руското правителство по случая Навални. Сред тях са шефът на ФСБ Александър Бортников, шефът на ФСИН Александър Калашников, генералният прокурор Игор Краснов, заместник-министърът на отбраната Павел Попов, другият заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, първият заместник-ръководител на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко, и ръководителят на отдела за вътрешна политика на Кремъл Андрей Ярин. Цялото имущество на тези лица под юрисдикцията на САЩ, ще бъде блокирано.

Министерството на търговията на САЩ от своя страна включи в черния списък 13 търговски компании, включително девет в Русия, три в Германия, една в Швейцария, както и три руски изследователски организации „за производство на биологични и химически оръжия“.

Фирмите от Русия са: 27-и Научен център на министерството на отбраната, „Химмед“, „Фемтеко“, „Интерлаб“, „Лабинвест“, „Аналит продъктс“, „Интертек Инструментс“, „Фармконтракт“, „Рау фарм“ и „Регионснаб“. От Германия под санкции са ChimConnect Gmbh, Pharmcontract и Riol-Chemie, а от Швейцария – ChimConnect AG.

Според САЩ попадналите в черния списък компании може да имат отношение към създаването и разпространението на оръжия за масово унищожение, както и на химически оръжия.

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...