Сергей Лавров: Covid-паспортите в ЕС означават насилствена ваксинация

BIG5 АКЦЕНТИ Сергей Лавров: Covid-паспортите в ЕС означават насилствена ваксинация

 

Москва се надява, че решението за въвеждане на ваксинационни паспорти в Европейския съюз няма да доведе до дискриминация на гражданите на Русия. Това заяви министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Агенция „Фокус“.

 

„Ние на нашето ниво информирахме колегите си от Европейския съюз, че се надяваме да се вземат решения, които няма да дискриминират руските граждани“, каза той.

Лавров отбеляза още, че въвеждането на „Covid-паспорти“ на територията на Европейския съюз може да означава насилствена ваксинация, което противоречи на принципа на доброволността.

„Оказва се, че тази идея противоречи на правилата на демокрацията, защото в страните от ЕС има решение, че ваксинирането е доброволно“, заяви той. „Това означава, че хората ще бъдат принуждавани насилствено, разбира се, ако хората искат да пътуват, а населението на Европейския съюз едва ли може да си представи живота си без пътуване между страните-членки“.

„Да видим как ще завърши всичко, надявам се решението да бъде взето, като се вземат предвид вижданията на страните-членки. Факторът на доброволната ваксинация е много сериозен“, добави руският външен министър.

В понеделник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕК ще представи проект на унифициран сертификат за ваксинация срещу коронавирус през март.

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...