Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

BIG5 ПРОФИЛ Столтенберг: ЕС не може да защити Европа
Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана на алианса идват от членовете от ЕС

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в четвъртък, че отбраната на Европа зависи от тесни трансатлантически връзки, а не от стремежа за стратегическа автономия.

Повечето държави-членки на ЕС също са и членки на НАТО и сигурността на техните граждани е в ръцете на алианс, който надхвърля националните бюджети за отбрана, аргументира се той.

В интервю за Франс Прес Столтенберг каза, че приветства усилията на Брюксел за увеличаване на разходите и рационализиране на отбранителната индустрия.

Но остана скептичен по отношение на призивите на континента да развие “стратегическа автономия“ от вида, отстояван от френския президент Еманюел Макрон.

Европейският съюз няма собствена армия, но Европейската комисия търси това, което Макрон нарича по-силна “геополитическа роля“ в собствената си политика в областта на външната и отбранителната промишленост.

Базираната в Брюксел институция НАТО, напротив, се смята за най-успешния военен съюз в света – до голяма степен благодарение на американските военни разходи.

“Подкрепям усилията на ЕС в областта на отбраната, защото повече разходи за отбрана, нови военни способности и справяне с фрагментацията на европейската отбранителна индустрия, ще се отразят добре на европейската сигурност, както и на трансатлантическата“, каза Столтенберг пред Франс прес.

“Така че всички тези усилия – стига да допълват НАТО – ние ги приветстваме, но ЕС не може да защити Европа.”, категоричен бе той.

Все още „уместен“?

“Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана на алианса идват от членовете от ЕС“, каза Столтенберг.

По времето на президента на САЩ Доналд Тръмп трансатлантическите връзки се разпаднаха.

Тръмп многократно обвиняваше европейските съюзници, че не внасят достатъчно средства и не поемат големи отговорности в алианса, а Макрон на свой ред обвини НАТО, че не се е приспособил към европейските приоритети в областта на сигурността.

През 2019 г. френският президент заяви, че НАТО е в “мозъчна смърт”, като имаше предвид оттеглянето на Съединените щати от ангажиментите им към пакта и поведението на Турция, която е член на алианса. “Сега трябва да се изяснят стратегическите цели на НАТО”, каза Макрон, като настоя за пореден път да се даде тласък на концепцията за обща европейска отбрана.

Наблюдава се и напрежение между европейските столици и съюзника на НАТО Турция, която е обвинена в нарушаване на ембаргото на ООН за оръжие в Либия и за нахлуване в гръцките води в Източното Средиземноморие, за да проучва газови находища.

През този период Великобритания, която е основна членка на НАТО, напусна Европейския съюз, като допълнително наклони баланса на разходите между съюзниците в полза на страните извън блока.

Това подхранва призивите на някои лидери в Европа  континентът да очертае собствения си стратегически курс.

Макрон каза пред “Файненшъл таймс” миналия месец: “Аз съм защитник на европейския суверенитет, на стратегическата автономия, не защото съм против НАТО или защото се съмнявам в нашите американски приятели, а защото съм наясно с международното положение.

“Никой не може да ме убеди, че днешната НАТО е структура, която в основите си все още е уместна. Основана е, за да се противопостави на Варшавския договор. Обаче Варшавският договор вече го няма”, каза той.

Варшавският договор е подписан през 1955 г., а  НАТО е създаден шест години по-рано. Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на  Съветския съюз срещу някоя от европейските страни-членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна помощ.

Столтенберг подчерта, че НАТО все още е изправена пред много врагове.

Той цитира агресията на Русия срещу нейните съседи, международния тероризъм, кибератаките, въздействието на изменението на климата върху сигурността и необходимостта да се поддържа предимство пред предизвикателствата от страна на Китай.

61-годишният бивш премиер на Норвегия Йенс Столтенберг, чиято страна не е членка на НАТО, предпочита термина “стратегическа солидарност“ пред “стратегическа автономия”.

“Не вярвам само в Европа. Не вярвам само в Северна Америка. Вярвам в Северна Америка и Европа заедно в стратегическа солидарност в НАТО ”, каза той.

“Защото не вярвам, че която и да е държава или континент сам може да се справи с предизвикателствата пред сигурността, с които се сблъскваме днес.“, категоричен бе Столтенберг.

Отслабване на връзката

В географски план, отбелязва той, фланговете на Европейския съюз са защитени в северната част на Атлантическия океан от руски посегателства от страни извън ЕС, САЩ, Канада и Великобритания.

На югоизток Турция, която не е членка на ЕС – често критикувана като заплаха за стабилността от страна на Париж и Атина – се намира на границите със Сирия и Ирак и е “изключително важна в борбата срещу “Ислямска държава” и срещу международния тероризъм като цяло”.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се очаква да присъства на срещата на върха на лидерите на НАТО по-късно тази година, се предполага, че ще продължи да настоява европейските членове да изпълняват своите ангажименти за по-високи разходи за отбрана, както правеше Тръмп.

“Но най-важното е, че става въпрос за политика”, каза Столтенберг. “Тъй като всеки опит за отслабване на връзката, за разделяне на Европа и Северна Америка, не само ще отслаби НАТО, но и ще раздели Европа“, допълни генералният секретар на алианса.

източник: EURACTIV

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...