ЕК: Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат работа по ваксинационните сертификати

BIG5 АКЦЕНТИ ЕК: Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат работа по ваксинационните сертификати

 

Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат техническа работа, за да гарантират, че системата за сертификати за ваксинация срещу Covid-19 може да бъде въведена в 27-членния блок навреме за лятото, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Reuters.

Изпълнителният орган на ЕС има за цел да представи плановете си за „дигитален зелен пропуск“ на 17 март и да си сътрудничи с международни организации, за да гарантира, че неговата система работи и извън Европейския съюз.

Системата за осигуряване на „паспорти за ваксинация“ на пътниците се очаква с нетърпение от авиокомпаниите и туристическия бранш, които понесоха тежки загуби от пандемията и искат да изплуват в пиковия летен сезон.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Такива „паспорти“, за които настоявват зависимите от туризма южни държави като Гърция и Испания, ще предоставят доказателство, че дадено лице е било ваксинирано, резултати от тестове за все още неваксинирани и информация за прекаран Covid-19.

„Основата на такъв общ подход е доверието“, пише Фон дер Лайен в писмо до правителствата на ЕС, добавяйки, че държавите-членки трябва да започнат работа незабавно, за да гарантират, че системите са готови навреме.

Освен законова рамка, системата изисква обща техническа инфраструктура, която да гарантира, че властите в една държава-членка могат да бъдат сигурни, че сертификатите, издадени от друга държава, са надеждни, каза тя.

Комисията работи с държавите-членки по цифрова инфраструктура, за да позволи сертифицирането на удостоверенията и тази работа може да приключи в рамките на три месеца, пише Фон дер Лайен.

„Една система на ЕС може да работи само ако националните системи са в синхрон“, добави тя.

Швеция заяви в петък, че се стреми системата й да работи и функционира до лятото и че тя ще бъде достъпна както на смартфони, цифрови портфейли, така и на хартия. Тя ще се основава на електронен идентификатор, система, която повечето шведи вече имат, и ще използва ключ за шифроване, така че сертификатите да могат да бъдат проверявани на граничните пунктове.

източник: Агенция „Фокус“

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...