Прокурор Кирилова: Индийски гражданин е задържан за 72 ч, след като застрашил полет на „Ер Франс“

BIG5 АКТУАЛНО Прокурор Кирилова: Индийски гражданин е задържан за 72 ч, след като застрашил...

 

Индийски гражданин е задържан за 72 часа след като снощи е застрашил сигурността на полет на „Ер Франс“. Това каза пред журналисти на летище „София“ прокурор Илияна Кирилова, админисративен ръководител на Софийска градска прокуратура, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Вчера вечерта е получено съобщение до Софийска градска прокуратура относно индийски гражданин, който е застрашил сигурността на полет на „Ер Франс“. Маршрутът е бил Париж – Делхи. Същият се е държал аргоантно, като е осъществил нападение на стюард, блъскал е по вратата на командира на екипажа, което е принудило командирът да поиска да кацне на летище „София“, каза тя.

„До настоящият момент са разпитани свидетели, лицето е привлечено в качеството на обвиняем, като му е осигурен преводач, служебен защитник и представители на Индийското посолство. Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа. Наблюдаваща е СГП“, каза Кирилова.

Предвижда се наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 10 години за буйстващия индиец. Това каза завеждащият първи отдел на Национална следствена служба Ивайло Ангелов пред журналисти на Летище „София“.

Той каза, че проблемите са започнали от началото на полета.

„Все още изпитваме затруднения в това да установим дали е стабилен или не. При всички случаи знае и осъзнава какво е направил. Задължително ще има съдебна психиатрична експертиза. От момента на задържането му не се държи много адекватно. Но разговорите, които сме провели с него, става ясно, че разбира какво е направил. Няма разумно обяснение на това какво е направил“, добави Ангелов.

Той допълни, че свидетелите на борда казват, че се е държал арогантно и грубо. „Пътувал е сам. Не е ясно дали има криминално досие“, добави Ангелов.

„Полетът е продължил нормално. Всички останали пътници и екипажа са отлетели. Предстои изготвянето на европейска заповед за разследване, с която ще помолим френските власти да ни предоставят информация за всички пътници, за да можем да ги разпитаме като свидетели. Ще ни представят звуко- и видеозапис от кабината на пътническия салон“, добави още той.

Ангелов каза, че стюардът, който е бил нападнал, има лека телесна повреда.

„Поведението на индийският гражданин е създало реална опасност самолетът да падне при отваряне на вратата на пътническия самолет“, съобщи още той. Ангелов добави, че тъй като буйстването е приключило на нашето въздушно пространство, подсъдимостта е на нашите съдилища. „Не са готови още резултатите от тестовете за наркотици и алкохол“, каза още Ангелов.

Индийският гражданин не е оказал съпротива при задържането си, каза пък началникът на Граничното полицейско управление „Аерогара“ – София комисар Теодор Чешмеджиев.

 

Последни новини

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...

Борисов инспектира ремонта на Околовръстното на Пловдив: Хората одобряват това, което правим

 За магистрала „Тракия“ – едното платно ще стане днес, в което беше катастрофата и утре ще поправят повредения асфалт в другото платно, допълни премиерът  С...

Гласуването с хартия издава купения и контролиран вот

 Коментар на Цветозар Томов  „ЦИК публикува отворените данни от изборите и вече има възможност за по-детайлни анализи. Първото, което се опитах да проверя, е разликата...