И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

BIG5 АКТУАЛНО И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 

Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак – от нас зависи финалният акт! Дали с масов вот за промяна ще спрем масираните опити на ГЕРБ изборите да бъдат купени и откраднати

 

Председателят на Комисията по външна политика на Сената на САЩ Боб Менендес от управляващата Демократическа партия и водещият републиканец в Комисията Джим Ръш публикуваха съвместно официално заявление, в което „дипломатично”, но категорично е казано, че в България съществува тежка корупция по високите етажи на властта, че правосъдието е политизирано, а върховенството на правото е в опасност.

Казано е, че корупцията е проблем в отношенията между САЩ и България, а нашата страна е на европейското дъно по корупция на властта и медийна свобода. Жалки и лъжливи бяха опитите на ГЕРБ да омаловажи мнението на сенаторите, да го представи за лично, да прехвърли проблема към „лошия“ президент Румен Радев и „предателя“ Цветан Цветанов.

Няма как, лъжата на управляващите лъсна! Мнението е публикувано официално на интернет страниците на Комисията по външни работа към Сената и на Посолството на САЩ в София, което означава само едно – че това е институционална, а не лична позиция, която Вашингтон държи да бъде чута и разбрана от обществото в България. И още нещо – че това е консенсусна позиция и на демократи, и на републиканци!

Няма спор – и САЩ знаково преди изборите вдигнаха жълтия картон на премиера Бойко Борисов. Въпреки че от години във външната политика той прилагаше желязното правило на „Банкянската дипломатическа школа” – да обслужва безпрекословно всички желания на „началствата“ във Вашингтон и Брюксел, даже и на цената на отстъплението от националния суверенитет и националния интерес.

Но макар че към толкова послушен и удобен премиер има лимит на търпението – и в Сената на САЩ не останаха слепи и глухи към скандалните записи и снимките с пачки евро и златни кюлчета, за раздаването на народните пари без правила през прозореца на джипката, за ендемичната корупция в българската администрация, която за 10 години е напълнена с калинките на ГЕРБ.

За масовото налагане на страх и двоен аршин в правораздаването, за срамното 111-о място по медийна свобода, за полицейщината, слухтенето и мачкането на политически опоненти, за натиска върху бизнеса. С тези средства ГЕРБ създаде и укрепи властта си, сега ще опита да я запази отново с тях. Но ангажирането на могъщите „началници” с такъв министър-председател и подобен властови режим също е до време.

Нека не забравяме, че и Европейският парламент взе ясно отношение към скандалите и корупцията на българските управляващи, а новият европейски прокурор Лаура Кьовеши върна 7 от 10-те български номинации за европейски обвинители.

Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак – от нас зависи финалният акт! Дали с масов вот за промяна ще спрем масираните опити на ГЕРБ изборите да бъдат купени и откраднати.

Дали ще имаме волята и силите чрез гласуване за автентична опозиция, а не за патерици на ГЕРБ, да променим България и да започнем на чисто?

Дали с апатията си ще възкресим статуквото и задкулисието, или ще си върнем превзетата държава?

И да покажем на Бойко Борисов и неговото управление червения картон, след като САЩ му вдигнаха жълтия!?

 

Проф. Светлана Шаренкова

Последни новини

Борисов: През май ще имаме колективен имунитет, цените на ваксините се вдигат

 Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 милиона души и в страната ще бъде постигнат колективен...

Мая Манолова: Всеки ден парламентарен контрол за министрите на Борисов, първи е Ананиев

 „Не е лошо, че имаме ръбове, на тях ще се убожда Борисов всеки път. Всеки, който е решил да участва в политическия процес, иска...

Таксиметровите компании актуализират цените си

 Причината – от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса за такситата Почти всички таксиметрови компании в столицата вече са актуализирали цените си. Причината...

14 кандидати се отказаха от място в парламента – 9 от ДПС, 3 от ГЕРБ-СДС и 2 от ИТН

  ЦИК обяви окончателното разпределение на депутатските мандати  Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в парламента, като обяви окончателния състав на 45-ото Народно...