Сенатът на САЩ гласува икономическия пакет от 1,9 трилиона долара за възстановяване на американската икономика

BIG5 АКТУАЛНО Сенатът на САЩ гласува икономическия пакет от 1,9 трилиона долара за възстановяване...
Окончателният законопроект включва еднократни плащания в размер на 1400 долара на много американци

 

Американският сенат в събота прие плана за облекчаване на икономическата и здравна криза на президента Джо Байдън благодарение на крехкото мнозинство на Демократическата партия след целодневно заседание, което беше отлагано многократно, докато републиканското малцинство се опита, но не успя да прокара над 30 поправки, предава „Фокус“, позовавайки се на Reuters.

Планът беше приет с 50 срещу 49 гласа с подкрепата всички сенатори демократи, но без подкрепата на републиканците. Това е един от най-големите законопроекти за стимулиране в историята на САЩ и дава на Байдън първата му голяма законодателна победа от встъпването му в длъжност през януари.

Тя стана възможна, като демократите спечелиха две места в Сената от щата Джорджия през януари, което им даде минимален контрол над горната камара на Конгреса.

Байдън заяви в събота, че се надява на бързо приемане на ревизирания законопроект от Камарата на представителите, за да може да го подпише и да започне директни плащания 1400 долара на американците.

„Този план ще започне да се доказва от този месец на американския народ, който отчаяно се нуждае от помощта“, каза Байдън в Белия дом след гласуването.

Окончателният законопроект включва 400 милиарда щатски долара в еднократни плащания в размер на 1400 долара на много американци, като постепенното им спиране започва за тези с годишни доходи над 75 000 долара.

Той също така включва по 300 долара на седмица за обезщетения за безработица за 9,5 милиона души, загубили работата си в кризата.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Демократите се съгласиха да намалят тези обезщетения от 400 долара на седмица, за да осигурят преминаването в Сената. Те искат законопроектът да бъде подписан преди изтичането на настоящите обезщетения за безработица на 15 март.

Около 350 милиарда долара помощ бяха заделени и за щатските и местните власти, чийто бюджети са пострадали сериозно от пандемията и разразилата се заради нея икономическа криза.

Последни новини

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...

Борисов инспектира ремонта на Околовръстното на Пловдив: Хората одобряват това, което правим

 За магистрала „Тракия“ – едното платно ще стане днес, в което беше катастрофата и утре ще поправят повредения асфалт в другото платно, допълни премиерът  С...

Гласуването с хартия издава купения и контролиран вот

 Коментар на Цветозар Томов  „ЦИК публикува отворените данни от изборите и вече има възможност за по-детайлни анализи. Първото, което се опитах да проверя, е разликата...