Защо в Германия искат да премахнат думата „раса“ от конституцията

0
410
Управляващите в Германия търсят мнозинство за прокарване на поправка думата „раса“ да бъде извадена от конституцията и да бъде заменена със забрана за дискриминация „по расистки причини“

 

Сега член 3 на Основния закон гласи: “Никой не може да бъде поставян в неравностойно положение или облагодетелстван заради своя пол, националност, раса, език, родина и произход, убеждения, религиозни или политически възгледи. Никой не може да бъде поставян в неравностойно положение поради увреждането си.“ А в бъдеще член 3 трябва да гласи: „Никой не може да бъде поставян в неравностойно положение или облагодетелстван по расистки причини”, пише “Дойче Веле“.

Настоящата формулировка не отговаря на днешната реалност

Според критиците, настоящата формулировка в конституцията създава усещането, че съществуват човешки раси. Трябва обаче да се отбележи, че авторите на Основния закон от 1949 г. са искали да дадат ясен сигнал срещу расовата мания на нацистите. Добронамерена формулировка, но към момента е определяна като неподходяща.

Още през есента управляващата коалиция реши да извади “раса” от Основния закон. Всички предложения за алтернативни формулировки досега бяха отхвърлени. Сега правосъдната министърка Кристине Ламбрехт и вътрешният министър Хорст Зеехофер се обединиха около това предложение, формулирано от самата Ламбрехт.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

За конституционно изменение е необходимо мнозинство от две трети в Бундестага и Бундесрата – двете камари на германския парламент. Не е ясно дали то ще бъде постигнато. Според “Шпигел” политици от ХДС и ХСС подкрепят друга формулировка, според която никой не трябва да бъде дискриминиран заради “предполагаемата си раса”.

Дискриминацията невинаги е умишлена

Зелените също са критични към предложената промяна. Формулировката може да се тълкува така, сякаш в бъдеще ще бъде забранена само умишлена дискриминация, заяви представителката на Зелените Катя Койл пред „Шпигел“. Следователно съществува риск обхватът на защитата на конституцията дори да стане по-малък в резултат на изменението.

Германският институт за човешки права също отхвърля договорената формулировка, тъй като тя се фокусира твърде много върху мотивацията на дискриминиращия. „Съществува дискриминация, дори когато тя не е резултат от умисъл“, заяви говорител на института пред правния сайт Legal Tribune Online през февруари.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here