The Hill: Как да мислим за Русия

BIG5 АНАЛИЗ The Hill: Как да мислим за Русия
Трябва да я разберете такава, каквато е, а не каквато Вашингтон иска да бъде

 

Във връзка с налагането на санкции срещу Русия в отговор на хакерската атака SolarWinds и отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, както и обявяването на допълнителна военна помощ за Украйна, изглежда, че администрацията на Байдън започва да прилага някои нови елементи на политика към Русия. Съдържанието на такава политика все още не е напълно разбрано. Но е много важно стратегията на администрацията да започне с дълбоко разбиране на руските интереси, руската мощ и руските действия, пише американският вестник The Hill, представен в превод от агенция „Фокус“.

За да разработи по-интелигентна и перспективна политика спрямо Русия, тя трябва да отчете нейните позиции и действия, каквито са, а не да изхожда от това, че те се дължат на структурен упадък, уязвимост или някаква друга слабост. Разбирането изобщо не означава признание. По-скоро това е способността да се оценява Русия такава, каквато е, а не такава, каквато Вашингтон иска да бъде.

По принцип Русия не е някаква слаба държава, която умело играе своите карти, както често я описват. Тактиката и действията й са продиктувани не от слабост, а от строг анализ на възможности, интереси (вътрешни и външни) и налични ресурси. Точно това правят всички разумни и грамотни държави и режими. Ако започнем да оценяваме Москва по стандартите на Вашингтон, тогава просто ще получим огледален образ и този аналитичен недостатък води до неправилни политически решения и грешни изчисления. Ако с лека ръка игнорираме стратегическите интереси на Русия, тя ще ни надиграе.

Трябва да изоставим речника на хибридната война, войните в сивата зона, несъществуващата доктрина на Герасимов и всички останали модни думи, които обясняват външната политика и политиката на сигурност на Русия. Такива дебати са интересни и полезни, но техните участници са фиксирани върху това, което прави Русия, и много по-малко мислят защо се държи по този начин, а не иначе.

През последните години станахме свидетели на практическото използване на силата на Русия. Нейните успехи заслужават внимание и изискват да преосмислим идеите си за възможностите на Москва. Тя завладя Крим, практически без да влезе в конфликт (и без да предизвика значителна реакция от Запада). Тя продължава конфликта с ниска интензивност в Източна Украйна. Тя провежда експедиционна операция в Сирия. И всичко това – с много забележителни резултати. Тя не показва никакви признаци на „слабост“ в какъвто и да е смисъл на думата.

И при това да не говорим за непрекъснатите разузнавателни дейности на Службата за външно разузнаване (СВР) и Главното разузнавателно управление (ГРУ). Техните успехи и неуспехи са спорни, но самият факт, че Русия се чувства достатъчно силна и уверена, за да продължи с тези действия, въпреки последните разкрития, е доказателство за нейната трайна сила, а не слабост. Русия постига целите си в сферата на сигурността не само чрез използването на явна сила, но и чрез подривна дейност, „активни мероприятия“ и други тайни действия. Освен това тя действа не от позиция на слабост, а изхождайки от факта, че нейните усилия са ефективни.

Предположението, че наследникът на президента Владимир Путин ще се държи съвсем различно, е равносилно на допускането, че формата определя съдържанието. Стратегическите интереси на Русия ще останат, независимо кой е начело в Москва. Разбира се, формата може да се промени и „дипломацията на бургери“ на президента Дмитрий Медведев може да бъде заменена от стила на управление на Путин, но трябва да се разбере, че същността на руските интереси ще остане същата.

Дори след разпадането на Съветския съюз и идването на Елцин на власт, Москва запази както интересите, така и опасенията си за сигурността. Това, което се промени, е, че тогава Русия вече не можеше да защитава своите интереси толкова решително и мощно, колкото по време на Студената война. Но дори и с отслабващите позиции на Русия в хаотичния постсъветски период от 90-те години, Москва успя да извърши военни интервенции за защита на тези интереси. Освен това историята на Русия по никакъв начин не се ограничава до съветския период и Вашингтон би било добре да има предвид това, както и географските противоречия и дилемите за сигурност, пред които е изправена Москва.

Освен това, обвинявайки всичко за Путин, Вашингтон и Европа изглежда вярват, че е необходимо само да се изчака края на режима му, въпреки че изначално това е невярна постановка, която гарантира влошаване на отношенията. Да, някой ден Путин ще напусне поста си доброволно или неволно (най-вероятно по здравословни причини и старост), но напускането му не означава, че руските интереси и опасения за сигурността просто ще се изпарят. Ако се изгради политика на такава основа, това ще доведе само до стратегически провали и грешки.

За да рационализирате представата за Русия, трябва да я разберете от самото начало. Но трябва да я разберете такава, каквато е, а не каквато Вашингтон иска да бъде. Русия не е „бензиностанция, представяща се за държава … и ръмжаща във време на упадък“, както каза сенаторът Мит Ромни. За да я разберем по-добре, трябва да си припомним думите, които често се приписват или на Клеменс Метерних, или на Уинстън Чърчил: „Русия никога не е толкова силна, колкото изглежда; Русия никога не е толкова слаба, колкото изглежда.“

Последни новини

OpenLux: Шефът на „Лукойл“ – собственик на „България мол“

Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен...

Боряна Димитрова: ГЕРБ изгуби битката и в медиите и социалните мрежи

Партията на Слави спечели от активността си по време на кампанията в социалните мрежи, смята социологът  Привържениците на ГЕРБ са разочаровани от липсата на активно...

„Галъп”: България иска кабинет анти-ГЕРБ

64,4 % не вярват, че този парламент ще излъчи правителство, 54,5% искат кабинет на Слави Трифонов, сочи проучването  Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство...

Австрия предлага да бъде домакин на евентуална среща между Байдън и Путин

 Австрия предлага своята столица Виена като място за евентуална среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин. Това стана, след...