Проданов: Премиерът използва държавния ресурс за предизборната си кампания, сезираме ЦИК и Европа

BIG5 АКЦЕНТИ Проданов: Премиерът използва държавния ресурс за предизборната си кампания, сезираме ЦИК и...

 

БСП ще изпрати сигнал до Централната избирателна комисия и европейските институции заради харченето на публичен ресурс от премиера Бойко Борисов, който не разграничава ролята си на министър-председател на страната с тази на кандидат-депутат на ГЕРБ. Това каза водачът на коалиция „БСП за България“ в 23-ти МИР София град Христо Проданов по време на пресконференция, предаде Агенция „Фокус“.

 

Според левицата обиколките на премиера из страната, правени със служебен транспорт и охрана от НСО, са нарушение на Изборния кодекс, което поставя в неравнопоставено положение останалите участници в кампанията.

Като най-голямата опозиционна и парламентарно представена партия предприемаме неободимите действия да сезираме съответните институции за безогледното поведение на министър-председателя, добавя Проданов.

„Както преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони, и той безогледно погазва всички правила и норми, които са залегнали в нашето законодателство във връзка с провеждане на предизборната кампания“, каза Проданов. Той отбеляза, че министър-председателят използва държавния ресурс да прави предизборната си кампания.

Христо Проданов заяви, че очаква от институциите Борисов да бъде наказан, че погазва законите на страната и това да престане. „Ще ви припомня, че по инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ Народното събрание беше разпуснато в предизборната кампания именно за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък. В този смисъл не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и общетвения ресурс да прави предизборната кампания за сметка на народа и раздавайки пари зад гърба на парламента. В крайна сметка всички ние българските граждани видяхме, че нощното шкафче му е достатъчно пълно и смятаме, че с тези средства може да поеме предизборната си кампания, а не за сметка на целия български народ“, допълни още Христо Проданов.

Юрисконсултът на БСП Аглика Виденова обърна внимание, че това не е първата кампания, в която първия администратор на държавата в лицето на Бойко Методиев Борисов нарушава безогледно всички закони и норми, които са плод на 30-годишен преход и борба за демокрация, плурализъм и равенство на всички граждани пред закона. Аглика Виденова обяви, че БСП е написала две жалби – едната до Централната избирателна комисия и до СЕМ. Тя допълни, че БСП ще изпрати и отворено писмо до медиите, както и тревожен сигнал до европейските институции, които имат отношение към тези теми.

Мирослава Гатева от Международния отдел на БСП допълни, че за оповестените нарушения на българското предизборно законодателство са сезирали Европейския парламент в лицето на неговия председател Давид Сосоли, ръководителят на Социалистите и демократите в ЕП Иратче Перес, както и ръководствата на международните организации, които имат отношение към честен изборен процес.

Последни новини

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...

Борисов инспектира ремонта на Околовръстното на Пловдив: Хората одобряват това, което правим

 За магистрала „Тракия“ – едното платно ще стане днес, в което беше катастрофата и утре ще поправят повредения асфалт в другото платно, допълни премиерът  С...

Гласуването с хартия издава купения и контролиран вот

 Коментар на Цветозар Томов  „ЦИК публикува отворените данни от изборите и вече има възможност за по-детайлни анализи. Първото, което се опитах да проверя, е разликата...