The New York Times: САЩ планират кибератаки и нови санкции срещу Русия

BIG5 АНАЛИЗ The New York Times: САЩ планират кибератаки и нови санкции срещу Русия

 

През следващите три седмици САЩ планират да извършат поредица от кибернападения върху вътрешните системи на руските власти в отговор на хакерска атака, приписана на Руската федерация чрез софтуерната фирма SolarWinds, съобщава американското издание The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията във Вашингтон.

Изданието твърди, че американските „контраатаки“ няма да бъдат очевидни, но руското ръководство, разузнаването и военните ще научат за тях.

Според събеседниците на вестника те ще бъдат придружени от икономически санкции.

Освен това президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да подпише указ за засилване на защитата на правителствените компютърни системи с цел предотвратяване на бъдещи кибератаки.

Американското разузнаване твърди, че Русия стои зад кибератаката чрез софтуера на SolarWinds – през март 2020 г. хакери успяха да „инжектират“ вирус в актуализацията на Orion, който след това беше изтеглен и използван от хиляди клиенти на компанията. Сред тях бяха американските правителствени агенции и над 400 от най-големите американски компании.

Руски представители на най-високо ниво категорично отхвърлиха версията на Вашингтон за участието на Москва в подобни действия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва не е замесена в хакерски атаки срещу американски правителствени агенции и компании.

Според него всякакви обвинения в участието на Русия „са абсолютно неоснователни и по-вероятно са продължение на сляпата русофобия, към която се прибягва при всеки инцидент“.

Източник: Агенция „Фокус“

Последни новини

OpenLux: Шефът на „Лукойл“ – собственик на „България мол“

Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен...

Боряна Димитрова: ГЕРБ изгуби битката и в медиите и социалните мрежи

Партията на Слави спечели от активността си по време на кампанията в социалните мрежи, смята социологът  Привържениците на ГЕРБ са разочаровани от липсата на активно...

„Галъп”: България иска кабинет анти-ГЕРБ

64,4 % не вярват, че този парламент ще излъчи правителство, 54,5% искат кабинет на Слави Трифонов, сочи проучването  Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство...

Австрия предлага да бъде домакин на евентуална среща между Байдън и Путин

 Австрия предлага своята столица Виена като място за евентуална среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин. Това стана, след...