Politico: ЕС ще остави на страните-членки да решат дали да допускат руска и китайска ваксина

BIG5АНАЛИЗPolitico: ЕС ще остави на страните-членки да решат дали да допускат руска...

 

Планът на Европейския съюз за възобновяване на движението на ваксинираните хора – „дигиталният зелен сертификат“ – ще остави ключовото решение дали приемат руската и китайската ваксини на страните-членки, съобщава европейската редакция на Politico, като се позовава на проект на плана, видян от медията, който ще бъде предложен от Европейската комисия.

 

Предвижда се, че всяка страна, която приема ваксинираните хора да не подлежат на свъзраните с пътуванията ограничения, като тестване и самоизолация – трябва да приемат ваксинационните сертификати на другата страна „при същите условия“.

Но се добавя, че това задължение се разпростира само върху одобрените от ЕС ваксини COVID-19, което означава, че руската ваксина Спутник V и китайската Sinopharm няма да бъдат покрити, въпреки че някои държави от ЕС, като Унгария, ги използват. И все пак в проекта се подчертава, че страните от ЕС могат да изберат да приемат руски и китайски ваксини по свое усмотрение.

„Не трябва да се възпрепятстват държавите-членки да решат да приемат сертификати за ваксинация, издадени за други ваксини COVID-19“, пише в документа.

Комисията трябва да представи предложението в сряда.

Сертификатът „не може да бъде предпоставка за упражняване на права за свободно движение и не може да бъде предпоставка за използване на трансгранични услуги за пътнически транспорт, като авиокомпании, влакове, автобуси или фериботи“, се подчертава в проектопредложението.

Предложението на Комисията включва планове за „сертификат за оперативна съвместимост“, за да се подобри приемането на резултатите от тестовете в други страни от ЕС, въпреки че все още зависи от страните по местоназначение да определят „за колко време отрицателният сертификат от тестване трябва да се счита за валиден“.

Комисията също така твърди, че е необходим „оперативно съвместим сертификат за възстановяване“, за да се гарантира, че пациентите, които са имали COVID-19, но могат да продължат да имат положителен тест, въпреки че вече не са инфекциозни, не са ограничени от пътуване. Този сертификат не трябва да се издава „по-рано от двадесет дни след първите положителни резултати от теста“, се предлага в текста.

Личните данни, предоставени в сертификата, ще бъдат ограничени до това, което е „строго необходимо“, съгласно проекта, и ще включват информация като марката на взетата ваксина, както и датата и мястото на ваксинацията.

Пропускът би осигурил „много високо“ ниво на защита на данните, се казва в текста и се добавя, че само съответните национални органи в държавата на местоназначение – както и трансграничните транспортни услуги – ще използват личните данни, за да проверят ваксинацията на човек, тест или състояние на възстановяване.

Сертификатът не трябва да изисква база данни на ниво ЕС, добавя той.

Планът също така има за цел да ограничи ненадеждни или фалшиви резултати от тестове, за които в проекта на Комисията се казва, че „представляват значителен риск за общественото здраве“.

Докато тестовете за COVID са предпоставка за пътуване в голяма част от Европа в продължение на месеци, няколко държави от ЕС съобщават за случаи на фалшифицирани резултати от тестове, създавайки главоболие за авиокомпаниите, които са глобени за приемането им.

Цифровият сертификат – който би бил безплатен – ще бъде предоставен както на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, независимо от тяхната националност, така и на граждани на държави извън ЕС, живеещи в държава от ЕС.

Комисията предупреждава, че нейният план не трябва да се разбира като „насърчаващ“ ограниченията на страните за свободно движение, въведени в отговор на пандемията.

Но проектопредложението не пречи на притежателите на сертификати да продължат да спазват карантина или ограничения за тестване – дори може да им бъде отказано влизане. Но проектът изисква властите да предупреждават други държави от ЕС и Комисията за всяко от тези ограничения поне три дни преди въвеждането им, заедно с обосновка, точен обхват и продължителност.

 

Източник „Фокус“

[td_block_social_counter]
spot_img

Последни новини