Адвокат от Варна: Притискат журналисти, за да не отразяват дейността на партията на Васил Божков

0
1596
Константин Парчев пред BIG5: Наблюдаваме журналистически фашизъм, който е по-страшен и от здравния

 

– Здравейте, г-н Парчев. Обърнахте се към нас със сигнал, че се оказва натиск върху журналисти, за да не отразяват дейността на определена партия. Разкажете ни за какво става дума?

– Информацията, която имам, се отнася конкретно за Варна, където журналисти са получили указания да не отразяват събитие на БНО – партията на Васил Божков. Не съм изненадан, тъй като целият държавен апарат се опитва да се прави, че и Божков, и партията му не съществуват. Затова се насочват да потушават всякаква информация, свързана с тях, като оказват натиска върху журналисти от сайтове, близки до управляващите. В тази връзка искам да отбележа, че наблюдаваме журналистически фашизъм, който е по-страшен и от здравния – с тази разлика, че за него няма кой да напише от страх.

– Има ли уволнени журналисти? Кой оказва този натиск?

– Не искам да съобщавам конкретни имена, за да нямат проблеми. Но положението е еднакво в цялата страна! Управляващите виждат, че БНО се разгръща с размах, Васил Божков печели все по-голяма популярност. Политическият му проект се очертава като реална алтернатива на казионните партии и най-вече на ГЕРБ. Не е изненадващо, че реагират по този начин.

– Излезе информация, че ГЕРБ са раздали над 300 000 лв. на „свои” медии във Варна. Имате ли информация в тази посока?

– Нищо ново под слънцето. От 10-11 години е установена тази практика за финансиране на частни медии с публични средства. Тази година Общинският съвет във Варна отпусна малко над 300 хиляди лева за финансирането на 11 частни медии. Трябва да отбележим, че както и досега, това отново стана без ясни правила за избора им и без критерии за разпределението на парите. Сумата е с близо 100 хил. по-висока от миналогодишната, въпреки че тази година се увеличават медиите „на хранилка“, или както официално ги наричат „медийни партньори“. Например сайтът NovaVarna.net е известен с неприкритата си и безрезервна подкрепа за ГЕРБ. Негов собственик е Георги Костов. В края на същата година стана ясно от някои медии, че именно Костов е инициатор на мащабна „мулти левъл“ схема за купуване на гласове.

– Частни лица или държавни и правоохранителни органи оказват този натиск?

– О, не е нужно да се прибягва към силови структури. „Извиването на ръце“ е съвсем явно. Един път чрез общинския бюджет, който не е ясно как се разпределя, но затова пък е ясно, че Портних е верен на Партията. От друга страна към парите, отпускани от Общинските съвети, трябва да бъдат прибавяни и суми, с които кметовете сами разполагат за сключване на комуникационни договори с рекламни и ПР агенции. През тях парите отново стигат да медии, които не знаят какво е критика към властта или пък към такива, чиито гласове трябва да бъдат заглушени. И тези пари също са непроследими. Третият начин за оказване на натиск върху медиите, са парите, плащани за реклама от дружества, които са 100% общинска собственост. Те обикновено нямат никаква нужда от нея, тъй като са монополисти в изпълнението на комунални дейности. Но пък, както знаете, медиите се издържат основно от реклама и именно тези общински монополисти им я осигуряват и диктуват правилата. И сега тези правила изключват Васил Божков и политическия му проект БНО.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here