Д-р Брънзалов: „АстраЗенека“ вече не е най-удачна за масова ваксинация

0
615

 

По думите му България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ

 

Определено имаме готовност да поставяме иРНК ваксини, увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR. Той представи анкета, проведена между 607 общопрактикуващи лекари – 15% от всички, при която 78,9% от тях заявяват, че са готови да поставят и РНК ваксини.

Д-р Брънзалов припомни, че в началото на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас. Според него обаче „това време беше много отдавна“.

„Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват ваксината на Pfizer. Като се имаше предвид кратките срокове, в които трябваше да бъдат заявени тези ваксини, ние заявихме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас“, обясни той.

Според д-р Брънзалов масовата ваксинация е възпрепятствана от недостиг на ваксини – включително и на AstraZeneca, но вече се наблюдава и отлив на желаещи да се ваксинират след спирането на оксфордската ваксина.

„Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна – дори и за два дена. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда съмнения от страна на пациентите, защото все пак ще трябва да бъдат подложени на тази ваксинация“, коментира д-р Брънзалов.

Лекарят критикува схемите за ваксинация и „зелените коридори“, като според него приоритетно трябва да бъде ваксинирана най-нуждаещата се част от населението – възрастните и хората с придружаващи заболявания.

„Готови сме да го направим. Да, след тази много неприятна ситуация с AstraZeneca е факт, че имаме проблем – имаме отдръпване. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече желаещи. Трябва да се защитаваме по някакъв начин“, посочи зам.-председателят на БЛС.

По думите му България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ – има 50 хил., от които 7-8 хил. са запълнени. Голяма част от персонала пък вече е ваксинирана или е преболедувала вируса, но според д-р Брънзалов в същия момент има голям проблем – нарастваща заболеваемост.

Той е категоричен, че този момент трябва да бъде решаван от всички нас – като спазваме дистанция и мерки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here