Експеримент с 1000 българи установява ползата от ваксините

0
301
Close up of doctor's hands vaccinating child

 

Доброволците, включени в проекта, ще бъдат изследвани периодично, за да се проверява наличието на т.нар. „неутрализиращи антитела“ у тях

 

България финансира независимо от производителите на ваксини изследване. Целта е да се проследи колко дълго трае защитата на ваксинираните от COVID-19.

В рамките на 2 години водещи имунологични лаборатории у нас ще проследят поне 1000 българи, които са се ваксинирали срещу COVID-19. Проследяването ще даде отговор на въпроса каква защита са изградили тези хора и за колко дълго.

„Обществото се вълнува от това дали ваксинираните изграждат определен тип имунен отговор и най-вече каква е продължителността на този имунен отговор“, заяви пред бТВ проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет в Пловдив.

Доброволците, включени в проекта, ще бъдат изследвани периодично, за да се проверява наличието на т.нар. „неутрализиращи антитела“ у тях. Имунният отговор обаче зависи не само от тях, но и от производството на специфични клетки, които възникват в резултат на ваксина или боледуване. Затова те също ще се проучват.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here