Д-р Лидия Стойкова пред BIG5: Нужно е незабавно въвеждане на електронно управление, за да се овладее корупцията в държавната администрация

BIG5 ИНТЕРВЮ Д-р Лидия Стойкова пред BIG5: Нужно е незабавно въвеждане на електронно управление,...
Поставяме реанимирането на системата на здравеопазване като въпрос на национална сигурност, казва в интервю за BIG5 д-р Стайкова от „Движение 21“ – част от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“

 

– Г-жо Чорбанова, в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ сте събрани разнородни партии и движения. Кой е свързващият елемент между вас?

– Ние, от партия „Движение 21“, участвахме в създаването на Коалицията, водени от една голяма цел – отстраняването на мутрите и мафията от властта! Някой дойдоха в Коалицията от площадите, възмутени от действията на Гешев; други – възмутени от репресиите, наложени над техния бизнес. В коалицията има хора с много опит и такива, които сега прохождат в обществените дела, но всички носят добавена стойност за нашата коалиция. Обединява ни желанието ГЕРБ, „калинките“ и моделът Борисов да бъдат отстранени безусловно от управлението на всички нива, защото те ни обричат на бедност и глупост! Затова убедено мога да кажа, че „Изправи се! Мутри вън!“ може да сложи край на управлението на Борисов и ГЕРБ. Нашият двигател, нашият обединяващ мотив е енергията, която почерпихме през лятото по площадите. Събра ни надеждата, че българинът е взел в ръцете си собствената си съдба и не желае да залага повече тази си съдба за 50 лева на управляващи без морал, без визия, дори без особен интелект; управляващи, които могат да създават единствено бедност и нищета.

– Кои са вашите приоритети в бъдещия парламент?

– Ние поставяме пред скоби реанимирането на системата на здравеопазване като въпрос на национална сигурност. Създаването на условия за безпрепятствен достъп до качествена здравна грижа за всеки български гражданин във всяко кътче на България. Имаме готовност да приложим законодателни инициативи, за да стабилизираме състоянието на системата на обществено здраве, както и за създаване на медико-социални звена за осигуряване на достъп до здравеопазване на самотните възрастни, на живеещи в отдалечените региони, на майки и деца, живеещи в населени места без специализирана здравна помощ.

Друг приоритет е гарантирането на независимостта на съда от партийни влияния, изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Отстраняване на Гешев и избор на нов главен прокурор.

Акцентираме и върху незабавно въвеждане на електронно управление, като необходима мярка за овладяване на корупцията в държавната администрация. Това е нашата следваща цел – да въведем строги и високи критерии за всички, които ще поемат отговорни длъжности в държавната администрация, за да може бързо да се неутрализира наследството но „калинките“.

– Вие сте кандидат от листата на Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ за 17 МИР Пловдив –  област. Какви са проблемите в областта, върху които ще се съсредоточите в работата си?

– Регионът на Пловдив област страда от много и различни проблеми. Има населени места без базова здравна помощ. Нараства броят на населените места, които обезлюдяват. Малкият и средният бизнес са в колапс, а в същото време това е регионът в България, който може да изхранва „няколко Българии“. Веднага след сформирането на новия парламент ще внесем законодателни инициативи за стимулиране на семейните стопанства и за създаване на Национална стратегия „Семейно стопанство”. Регионът е изключително плодороден, а има необработвани земи. Затова ще работим по предоставянето на обработваема земя и финансови средства за създаване на семейни стопанства за зеленчукопроизводство, за производство на традиционни етеричномаслени култури и плодове, за животновъдство. А младите производители, произвеждащи плодове и зеленчуци с иновативни, щадящи природата методи, имат съществено място в нашата стратегия за възстановяване на селското стопанство. Важна задача за нас ще бъде и промяната на критериите за подпомагане на селските стопани и преработвателите, за цялостна промяна на правилата.

– Как виждате мястото на коалицията ви в бъдещия парламент?

„Изправи се! Мутри вън!“ на предстоящите парламентарни избори ще бъде преградата пред това ГЕРБ да създаде новите си патерици и така да продължи и стабилизира престоя си във властта!  Възстановяването на фундаменталната социално-икономическа справедливост ще бъде наша основна цел в работата ни в следващото Народно събрание!

 

*Д-р Лидия Стойкова е представител на „Движение 21” и е втора в листата на „Изправи се! Мутри вън!” избирателен район – Пловдив област. Родена е в град Карлово и израснала в град Баня. Завършила е СУ „Васил Левски” Карлово. Бакалавър е по Политология и държавна администрация от National and Kapodistrian University of Athens, Атина, Гърция и магистър по „Обществено здраве и здравен мениджмънт” от Медицински университет София. Защитила е докторска степен по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията в Медицинския университет София. Има специализации в областта на демографските политики в здравеопазването, майчиното и детско здраве и специализации по: „Международни отношения и европейски науки”, “Регионалната политика на ЕС и процеса на разширяване в Централна и Източна Европа” и „Юридическо прогнозиране и оценка на регулациите“. През годините се занимава с предприемаческа, инвестиционна и консултантска дейност, свързана със специализирани продукти с приложение в медицината и фармацията. Работи в Българска академия на науките по научно-изследователска тема „Системи за оценка на риска при възникване на екстремни трансгранични ситуации свързани със заплаха за живота и здравето на населението“. Каузата на Лидия е подобряването на майчиното и детско здраве в България, достъп до качествена медицинска услуга за всеки във всяко кътче на страната, достоен живот за всеки българин, социално-икономическия напредък на родния край.

Последни новини

OpenLux: Шефът на „Лукойл“ – собственик на „България мол“

Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен...

Боряна Димитрова: ГЕРБ изгуби битката и в медиите и социалните мрежи

Партията на Слави спечели от активността си по време на кампанията в социалните мрежи, смята социологът  Привържениците на ГЕРБ са разочаровани от липсата на активно...

„Галъп”: България иска кабинет анти-ГЕРБ

64,4 % не вярват, че този парламент ще излъчи правителство, 54,5% искат кабинет на Слави Трифонов, сочи проучването  Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство...

Австрия предлага да бъде домакин на евентуална среща между Байдън и Путин

 Австрия предлага своята столица Виена като място за евентуална среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин. Това стана, след...